Bitcoin BTC

‘Digitale bankenmunt maakt weg vrij voor Bitcoin’ volgens Grayscale

De onvermijdelijke aanval van digitale valuta van centrale banken zal de waardepropositie van Bitcoin (BTC) niet schaden. Integendeel, het zal Bitcoin zelfs een serieuze kans bieden. Dat is de belangrijkste uitkomst van het rapport van Grayscale Investments van mei.

Ze beschrijven hoe de adoptie van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) de status van Bitcoin zal beïnvloeden.

Geld, maar dan net anders

CBDC’s zijn digitale valuta’s die centraal worden uitgegeven en gecontroleerd door centrale banken. Als je de CBDC op deze manier omschrijft, zie je direct dat dit haaks staat op de idealen van Bitcoin.

Toch zal de lancering van een CBDC volgens Grayscale Bitcoin helpen om de weg vrij te maken voor het financiële strijdtoneel.

In het rapport is te lezen dat overeenkomsten tussen CBDC’s en Bitcoin heel oppervlakkig zijn. CBDC’s zijn in feite slechts digitale versies van fiat valuta.

“CBDC’s kunnen adressen censureren en centrale banken zullen het monetaire beleid blijven controleren. Op het eerste gezicht lijkt het erop dat een digitale dollar de groei van Bitcoin zou kunnen verdringen omdat ze allebei digitaal zijn. Maar eigenlijk neemt het de zorgen die men heeft niet weg.”

Een CBDC is onderhevig aan een constante en onontkoombare inflatie. Daarnaast kan de bank de identiteit en transacties van iedereen volgen.

Greyscale suggereert dat CBDC’s en Bitcoin niet concurreren, maar dat eerstgenoemde op de lange termijn zal helpen.

Digitale economie

Het rapport suggereert dat CBDC’s de “rol van Bitcoin in de wereldwijde digitale economie accentueren”. Dat komt deels omdat een succesvolle implementatie van CBDC’s mensen en instellingen zullen dwingen om vertrouwd te raken met een digitale betalingsinfrastructuur.

“Of CBDC’s nu wel of niet met succes worden geïntroduceerd, ze versterken al de argumenten voor niet-soevereine digitale valuta zoals Bitcoin. En de instituties die deze infrastructuur moeten gebruken, geven aan de gebruikers ook voorlichting over digitale activa en de kenmerken van goed geld.”

Dit zou vervolgens de gebruikers een educatieve basis kunnen bieden waar vanuit ze de verschillen tussen Bitcoin en CBDC’s gaan snappen. Het feit dat ze allebei digitaal zijn, doet er dan helemaal niet meer toe.

“Bitcoin is niet speciaal omdat het digitaal is, maar omdat Bitcoin een schaarse en apolitieke valuta is die iedereen kan gebruiken.”

Samenvattend ziet Grayscale CBDC’s dus niet als een bedreiging voor Bitcoin. Ze zullen eerder dienen als zijwieltjes voor het echte werk.

Bitcoin investering

Grayscale heeft overigens voor meer dan $3,7 miljard aan digitale activa in beheer voor hun investeerders. Het komt hun dus goed uit als BTC goed presteert.

De Bank of Korea publiceerde vorige week nog een onderzoek naar alle CBDC’s die wereldwijd worden onderzocht.

Heb je vragen? Kom langs in onze Telegram chat en praat met de community door over alle ontwikkelingen!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!