china btc bitcoin mining

Bitcoin (BTC) in China opgenomen in wet over erfrecht

Het mooie van Bitcoin is dat je het in eigen beheer kunt nemen. Maar stel: je overlijdt. Wat dan? Er is geen bank of notaris die je kunt bellen om het vermogen over te stallen naar een erfgenaam. De persoon met de private keys is immers de enige persoon met toegang tot deze Bitcoin.

In China is de Bitcoin Inheritance nu officieel onderdeel van de Chinese cryptowet. Het is bijzonder, want de houding van China ten opzichte van Bitcoin heeft als weg van een haat-liefde verhouding.

Erfrecht en Bitcoin

Aan de ene kant lijkt China geen enkele vorm van cryptohandel toe te staan, terwijl aan de andere kant de laatste ontwikkelingen wat betreft erfenis van Bitcoin anders gaat aanpakken. Tegelijkertijd zien we dat de mining industrie voornamelijk in China is gevestigd, terwijl de overheid dit niet volledig steunt (maar eerder gedoogd).

Volgens de laatste ontwikkelingen zijn er nieuwe burgerlijke wetten ter inzage ingediend door de overheid. Het gaat over een lijst met items die kunnen worden overgedragen na overlijden.

En op deze lijst worden nu dus ook virtuele activa opgenomen. De wet werd tijdens een parlementaire vergadering op 28 mei aangenomen, schrijft Cryptopolitan.

De Chinese president Xi Jinping was voor de derde keer aanwezig bij het dertiende nationale volkscongres. Hierbij wordt het burgerlijk wetboek van China bijgewerkt.

En zo komt er dus nieuwe wetgeving die virtuele valuta als burgerrechten in China beschouwt. Op 22 mei werd het ontwerp van deze wet (na jaren van overleg) aan de commissie voorgelegd.

“Koop Bitcoin bij één van de grootste exchanges ter wereld”

Virtual assets

Het komt er op neer dat als een Chinees staatsburger die in het bezit is van Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) of een ander virtual asset overlijdt, al zijn bezit in zijn testament aan de toegewezen persoon kan en mag worden voergedragen. Bovendien kunnen nu ook andere internet-based properties, waaronder in-game valuta, worden doorgegeven.

Het klinkt als een stap vooruit, maar Dovey Wan sprak in een tweet haar bezorgdheid uit.

Ze noemt dat Bitcoin zo is bedacht dat je de BTC kunt beschermen door de private key te hebben. Ze ziet liever dat het hierbij blijft, en dat dit niet in de wet geregeld is. Het probleem is volgens haar de handhaving van een dergelijke wet.

Er zijn constructies te bedenken dat je alles omtrent het nalatenschap van jouw Bitcoin regelt met multi-sig wallets. Hiervoor zijn verschillende constructies te bedenken waar geen wetten voor nodig zijn. Het product van Casa (van voorheen nog de Casa Node) is een bekend initiatief.

Deze nieuwe erfwet treedt januari 2021 in werking. Eerder deelden veel vooraanstaande Chinese wetenschappers hun inzichten over de verouderde burgerlijke wetten van het land. Ze waren niet mee ontwikkelend met de digitale technologie van de 21e eeuw.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om door te praten over het nieuws!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!