Fysieke Bitcoin munten van 1 tot 1.000 BTC. Wat is een Casascius coin?

Bitcoin is digitaal geld. Daar twijfelt niemand aan. Maar wist je dat je deze Bitcoin ook als fysieke coin kunt hebben aangeschaft? Dit zijn de zogenoemde ‘Casascius physical bitcoins‘.

Bitcoin munten

Deze Casascius coins zijn fysieke metalen coins die zijn gemaakt door Bitcoiner Casascius. In de echte wereld heet hij Mike Caldwell en is afkomstig uit Sandy (Utah, USA). Ze werden tot 26 november 2013 verkocht met een stukje papier erin. Dit werd bedekt met een fraude bestendig hologram.

Je kon de Casascius coins kopen in groottes van 1, 10, 25, 100 en 1000 BTC. Maar hoe kan dat precies, zo’n digitale munt toch op een veilige fysieke manier kopen?

Het werkt als volgt: de private key zit in de coin achter een hologram. Het hologram laat een honingraatpatroon achter als deze losmaakt. Als het hologram intact is, is de bitcoin goed. Het is moeilijk of onmogelijk om de private key op de munt te lezen zonder het hologram te beschadigen of te vernietigen.

Er staat een code van 8 tekens op de buitenkant van de munt. Dit zijn de eerste acht tekens van het Bitcoin adres dat specifiek bij deze coin hoort. Je kunt het saldo van de munt controleren in de Block Explorer.

Handel in bitcoin bij één van de grootste beurzen ter wereld

Bijhouden van verzameling

Casascius coins zijn niet de enige initiatieven die Bitcoin naar de fysieke wereld hebben gehaald. Een ander bekende naam is die van de Bitbill.

Caldwell moest stoppen met de verkoop van zijn muntjes omdat de Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) hem zag als geldtransmitter. Hiervoor moet je het bedrijf op federaal niveau registreren en staatslicenties toegekend krijgen.

Op Twitter is er een bot die bijhoudt of en wanneer de coins verzilverd worden. Hier kun je ook zien wanneer deze munt is aangemaakt en hoeveel er nog actief zijn.

Op de website van Casascius Coin Tracker kun je ook het totaalplaatje zien van alle soorten en typen coins die er zijn verkocht.

Neem tot slot ook eens een kijkje in onze Telegram chat waar duizenden Bitcoin fanaten discussiëren over de ontwikkelingen.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!