bitcoin btc japan FSA leverage

Bitcoin in Japan gereguleerd onder nieuwe cryptowet

De Japanse cryptocurrency exchange Bitbank is begonnen met het implementeren en doorvoeren van de nieuwe wetgeving. Het gaat over ene herziene versie van de Payment Services Act (PSA) waar de Bitcoin beurs compliant aan moet zijn.

Wetgeving in Japan

Atsushi Kuwabara van Bitbank sprak met Cointelegraph over de manier waarop de lokale exchanges en regelgevende instanties omgaan op de wijzigingen van de wet. Deze werden voor het eerst voorgesteld door het Japanse Huis van Afgevaardigden in 2019.

De aanpassingen aan het PSA slaat op de verwijzing van het begrip “virtuele valuta”. Deze term wordt vervangen door de term “crypto assets”. Eerder meldde Cointelegraph al dat een de waakhonden van het Aziatische land certificaten uitdeelde aan twee partijen om als Certified Financial Instruments and Exchange Associations te mogen fungeren.

Eerder was de naam van een van de twee partijen nog de Japan Virtual Currency Exchange Agency (JVCEA). Deze naam is echter gewijzigd in de Japan Crypto Asset Exchange Agency. Kuwabara vertelde dat bitbank haar website en alle publicaties zal aanpassen om deze veranderingen door te voeren.

De JVCEA is de officiële organisatie voor de crypto-industrie in Japan die bevoegd is om regels en beleid te maken voor de cryptobeurzen in het land.

Bitcoin in rekening

Vanaf 1 mei moeten crypto-exchanges die in Japan actief zijn, het geld van hun gebruikers apart van hun eigen cashflows beheren. Dit betekent dat de gebruiker dus een externe partij moet zoeken om de fondsen bij een trustbank of een aparte bankrekening van de beurs te houden.

De Japanse overheid heeft deze beperkingen in april echter iets bijgewerkt, waardoor nu onder meer is vereist dat het geld van gebruikers als garantie wordt toevertrouwd en toegezegd. Als reactie op dergelijke ‘dreigende’ regelgeving sloot BitMEX op 28 april de deuren in het Aziatische land.

Volgens de PSA-richtlijnen moeten uitwisselingen nu ‘betrouwbare methoden’ gebruiken om het geld van gebruikers te beheren. De regelgeving noemt cold wallets, maar vermeldt dat hot wallets kunnen worden gebruikt. Zolang ze ‘dezelfde soort en dezelfde hoeveelheden crypto assets bevatten’ als de crypto assets van de gebruikers.

Dit zou elke uitwisseling in staat stellen gebruikers terug te betalen als het geld wordt gestolen.

Licenties en KYC

In maart waren er 21 gereguleerde en gelicenseerde beurzen in Japan. Daarbij kwamen nog drie ‘buitenlandse’ bedrijven die als second-class members in de boeken staan. Dit zijn Coinbase, Digital Asset Markets en Tokyo Hash.

Ook in Nederland wordt de implementatie van de AMLD5 wetgeving meer en meer zichtbaar. Verschillende exchanges en brokers hebben al laten weten dat de systemen zijn geüpdatet om aan de regels te voldoen. Onder andere Bitonic en LiteBit hebben hun klanten hier de afgelopen dagen over geïnformeerd.

Neem eens een kijkje in onze Telegram chat en praat mee over alle nieuwtjes!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!