bitcoin dollar

Weiss Ratings prikkelt: ‘Meer dan 21 miljoen Bitcoin (BTC) in omloop’

Satoshi Nakamoto heeft het Bitcoin protocol zo ontworpen dat er maximaal 21 miljoen stuks zijn te minen. In 2140 is de laatste BTC een feit. Weiss Ratings stelt in een nieuwe tweet: ‘Er zijn er méér’.

Bitcoin (BTC) voorraad

Maar dat zijn de fysieke Bitcoin, gedolven door mining bedrijven die daar proof-of-work voor leveren. Buiten de fysieke BTC zijn er ook papieren varianten in omloop, zoals futures, opties en swaps. Die worden in omloop gebracht door beurzen.

Vaak gedekt door dollars, maar in het geval van Bakkt bijvoorbeeld, gedekt door de echte, ‘fysieke’ Bitcoin, hard geld.

Onderzoeksfirma Weiss Ratings appelleert met een prikkelende tweet aan deze marktdynamiek: de creatie van meer ‘papieren’ Bitcoin dan ‘fysieke’ BTC.

Een trend die ook zichtbaar is op de goud – en zilvermarkt. Zo was er enkele maanden een tekort aan papier goud, wat de prijs van futures deed opdrijven.

Bitcoin (BTC) beurzen

Weiss Ratings probeert regelmatig de nieuwskoppen te halen en dat lukt ze met deze tweet wederom. Bitcoin beurzen die leverage trading aanbieden, drijven de voorraad van ‘Bitcoin’ op. Tot voorbij de 21 miljoen stuks…

Net zoals centrale banken de waarde van fiat geld ontwaarden door nieuw geld te creëren met het (eindeloos) opkopen van staatsobligaties. Printer goes Brrr…

Feitelijk klopt het niet: er is namelijk géén consensus om de voorraad van Bitcoin op te rekken. Een discussie die niet aan de orde is.

Maar Weiss appelleert óók aan een trend op de Bitcoin markt: eigenaarschap over de eigen private keys. Kortom, het versturen van je BTC naar een eigen hardware wallet. Speel je eigen bank.

‘Not your keys, not your Bitcoin’ is één van de bepalende memes van 2020.

Van de huidige gedolven 18,3 miljoen BTC (87% van het totaal), is slechts een deel echt in circulatie voor de handel. Volgens Chainalysis zijn er zelfs circa 4 miljoen BTC definitief verloren verklaard.

Bitcoin reserves

Bovendien nemen de Bitcoin reserves van exchanges en brokers af, zo blijkt uit onderzoek van CryptoQuant. Elk jaar vindt op 3 januari het Proof of Keys event plaats, een oproep om je BTC op te vragen bij je exchange of broker. Het is een initiatief van gold bug en bitcoiner Trace Mayer.

Bitcoin exchange reserves afgelopen 12 maanden. Bron: CryptoQuant

Caitlin Long deed eind april ook een oproep dat steeds derde partijen die bitcoin, stablecoins en andere activa bewaren. Volgens haar een ongezonde ontwikkeling, wat niet strookt met de filosofie van Bitcoin om zeggenschap te hebben over je geld zonder tussenpersonen.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!