Bitcoin BTC futures opties

Bitcoin future handel floreert bij CME: 53.960 BTC aan open contracten

De Chicago Mercantile Exchange (CME) kijkt terug op een prima. Handelaren nemen de Bitcoin (BTC) futures én opties gretig af op de beurs.

Bitcoin (BTC) futures

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver) kopen.

De hamvraag: gaat de prijs stijgen of dalen vóórdat het contract afloopt? Dat is het spel en de ‘gok’ van professionele handelaren.

Sinds april neemt de activiteit in derivaten weer toe, na een dip veroorzaakt door Black Thursday op 12 maart. Met andere woorden: handelaren hebben weer meer interesse in ‘papieren’ bitcoins en dat heeft een aantal gevolgen.

Op donderdag 14 mei was er sprake van 10.792 aan openstaande Bitcoin futures bij CME. Elk contract staat voor 5 Bitcoin, dus dat leidt tot een totaal van 53.960 BTC aan ‘open interest’.

Elk future contract heeft een koper én verkoper nodig. Een toename in ‘open interest’ betekent dat het aantal contracten dat niet gesloten is, toeneemt.

Maar het contract is nog niet gesloten in het voordeel van één partij, vandaar de term ‘open’. Volgens een woordvoerder van CME is er sprake van een nieuw record, aldus Cointelegraph.

Whales en futures

Het is bekend dat grotere Bitcoin investeerders zich meer mengen op de spotmarkt vanwege de afgelopen halving. Hoewel beide markten formeel los staan, sijpelt deze trend ook door op de derivatenmarkten.

Zo liet hedgefondsmanager Paul Tudor Jones los dat hij 2% van het fondsvermogen steekt in Bitcoin futures. Bedoeld om zich te wapenen tegen de (aankomende hogere) inflatie op de monetaire markten.

Dus niet alleen de ‘open interest’ neemt toe, ook het aantal grote ‘open interest’ houders (LOIH in vakjargon, red.) stijgt. Op 4 mei was er sprake van 66 ‘whale’ houders van futures op de CME beurs. Met andere woorden: de vraag naar Bitcoin producten neemt toe vanuit instituties (lees: Wall Street).

Bitcoin opties

Ook de wereld van Bitcoin opties wordt gedomineerd door ‘ongereguleerde’ aanbieders, waarvan het Nederlandse Deribit de marktleider is. CME en Bakkt bieden ook opties aan, maar hun volumes vallen in het niet bij een Deribit, Huobi of OKEx.

Met een optie krijgt iemand het recht om bitcoin tegen een bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver) kopen. Het is dus een recht en niet een verplichting (zoals een future) om je optie uit te oefenen.

Vaak is de termijn en het risico ook kleiner met een call – of putoptie in vergelijking met een future.

CME ziet de interesse in opties toenemen. Op 14 mei heeft 4.389 BTC aan opties uitstaan.

En dat resulteert in een open interest van 14.535 BTC. De piek in de grafiek is zichtbaar.

Concurrent CBOE was in december 2017 de eerste partij met een propositie voor Bitcoin futures, maar trok zich in maart 2019 terug uit de markt. Stappen zij ook weer in?

Het speelveld

Met Bakkt geldt CME als één van de weinige gereguleerde beurzen in Bitcoin derivaten momenteel. Daarom trekken deze beurzen meer traditionele investeerders aan zoals family offices en hedgefondsen.

Aan de andere kant van het spectrum heb je beurzen zoals Binance en BitMEX. Deze zijn niet gereguleerd volgens de normen van de financiële markten. Met andere woorden: hun producten zijn anders gestructureerd en ze zijn minder gebonden aan strenge regels van toezichthouders.

Dat maakt het mogelijk dat zij een leverage van ‘100x’ kunnen aanbieden op een derivatenproduct. Iets wat een toezichthouder CFTC voor CME absoluut niet zou toestaan.

Hup Bitcoin met Marc van der Chijs terugluisteren?

Onder meer Bitcoin ondernemer Marc van der Chijs verwacht de komende jaren meer institutioneel geld dat naar de asset Bitcoin vloeit.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!