bitcoin btc nepvolume wash trading china

‘Bitcoin ETF leidt tot positief effect op Bitcoin markt’, aldus ‘Crypto Mum’

Een Bitcoin exchange traded fund (ETF) maakt de Bitcoin beleggingsmarkt ‘eerlijker’. Dat zegt Hester ‘Crypto Mum’ Peirce, commissaris bij in een interview met persbureau Bloomberg.

Bitcoin ETF

ETF staat voor ‘exchange traded fund’. Het is een indextracker, die zo nauwkeurig mogelijk de prijs van een onderliggend product volgt. Deze producten bestaan al voor o.a. goud, zilver en olie.

Een overeenkomst met een derivaat is dat je zelf geen bitcoin hoeft te bezitten om ermee te speculeren. Je koopt een ETF als een aandeel op een beurs.

Een verschil met een derivaat is dat je met een ETF alléén kunt speculeren op een hogere koers van bitcoin (een ‘long’). Bullish dus voor Bitcoin mocht een ETF goedgekeurd raken.

Net zoals de AFM in Nederland houdt de SEC toezicht op beleggingsproducten voor particuliere (retail) beleggers.

De SEC heeft sinds 2016 nog geen enkele aanvraag goedgekeurd. Het voornaamste bezwaar de prijsvorming op de (ongereguleerde) markt in niet transparant.

Zo zijn er signalen van prijsmanipulatie, omdat op bepaalde beurzen sprake is van nepvolume. Dat is onwenselijk, want de waarde van een (toekomstige) ETF is afgeleid van de spotprijs.

‘Crypto Mum’

‘Crypto Mum’ staat binnen de SEC, bestaande uit vijf commissarissen, bekend als een voorstander van een ETF. Maar niet iedereen bij de beurswaakhond is daar nog van overtuigd.

Ze zegt tegenover Bloomberg:

‘Het ziet ernaar uit dat de SEC geen interesse heeft om een Bitcoin ETF voor de retail markt goed te keuren. Dat impliceert dat we één standaard hebben voor andere assets en een andere standaard voor Bitcoin en cryptovaluta. Dat klopt niet’. 

Peirce betoogt dat een ETF gaat leiden tot meer ‘faire’ prijsvorming op de markt. Zo leidt het volgens haar tot een ‘faire prijs’ van het Bitcoin Trust van Graysclale (GBTC).

GBTC is vergelijkbaar met een ETF, een indexfonds waar beleggers een ‘aandeel bitcoin’ in kunnen kopen.

Vindt zij dan een product zoals GBTC een risicovoller product voor de consument dan een ETF?

‘Ik ken dat product niet van binnenuit, maar ik denk het wel ja. Maar we zien dat producten op beurzen erg appelleren aan de belegger. En deze producten op beurzen werken erg goed en daarom handelen mensen ermee’.

Met andere woorden, de markt functioneert in de ogen van Peirce wél goed, maar een ETF zou de markt nog volwassener maken.

Het leidt tot meer concurrentie op de Bitcoin markt, en dat zou moeten leiden tot betere producten en meer keuze voor de belegger, zo is haar gedachte.

Willem Middelkoop over Bitcoin ETF

Volgens sommigen kan een (toekomstige) goedkeuring van een Bitcoin ETF leiden tot een hogere prijs. Je kunt immers alleen long positie innemen. Denkt ook Willem Middelkoop , die deze week te gast was in onze podcast Hup Bitcoin.

De goudexpert sprak onder meer over de komst van een Bitcoin ETF als beleggingsinstrument. Luister het interview hieronder terug.

Overigens zijn er ook mensen, zoals Bitcoin prominent Adam Back, die denken dat BTC helemaal geen ETF nodig heeft.


Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!