BTC bitcoin mining China

Bitcoin mining difficulty daalt met 6%, eerste aanpassing na halving

De difficulty rate van het Bitcoin (BTC) netwerk is met circa 6% afgenomen. Voor de bitcoin community komt de daling niet als een verrassing, iets meer dan één week na de halving.

Bitcoin mining difficulty

De ‘bitcoin difficulty’ is een term om de moeilijkheidsgraad om een hash onder een bepaald getal te vinden. Het is – simpel gezegd – een wiskundige puzzel die een miner moet oplossen om een block te vinden.

Elke 2016 blocks (~2 weken) past het protocol van bitcoin zich aan, waardoor de gemiddelde tijd voor het vinden van een block op circa 10 minuten ligt.

Deze aanpassing is ingebakken in het Bitcoin protocol en ia afhankelijk van de rekenkracht (hashrate).

Rekenkracht

De hashrate meet hoe krachtig de hardware is voor het minen van bitcoin. Deze indicator geeft aan hoeveel keer de ‘hash-functie’ binnen een seconde kan worden berekend door mining hardware.

Het gaat om schattingen aan de hand van cijfers uit het verleden. Verschillende partijen publiceren andere getallen en uitkomsten, afhankelijk van rekenmethode en brongetallen.

Uit cijfers van Blockchain.com blijkt dat de gemiddelde hashrate over afgelopen zeven dagen is gedaald met ruim 20%. Van 122 extrahash per seconde naar 97 extrahash per seconde.

Na de halving is de block subsidy gehalveerd van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Deze subsidy bepaalt samen met de Bitcoin spotprijs de bruto omzet van miners. Dat is één van de redenen waarom miners (met oudere machines) afschakelen. Het gevolg is dat dan de rekenkracht (tijdelijk) afneemt.

Post-ASIC tijdperk

Coindesk heeft een mooie grafiek gemaakt op basis van marktdata van BTC.com, één van de grootste mining pools in de industrie.

Achter BTC.com schuilt Bitmain die samen met een handjevol andere fabrikanten de productie van mining rigs domineert.

Het is de 49ste keer in de historie van Bitcoin dat de moeilijkheidsgraad naar beneden is bijgesteld.

 

Na de komst van ASIC-chips eind 2012 kwam het niet vaak voor dat de difficulty rate afnam. De afname van 15,95% eerder dit jaar is de meest opmerkelijke van de afgelopen tijd.

Timing

En nu viel de halving ongeveer in het midden van een epoch van 2016 blokken, waardoor het effect van de halving mogelijk nog niet helemaal verwerkt is.

Of de hashrate en daarmee de difficulty rate de komende twee weken toeneemt of afneemt, is afhankelijk van veel factoren. En daarmee lastig te voorspellen.

Door goedkope stroom, onder meer door energieoverschotten in het zuidwesten van China, konden miners winstgevend Bitcoin blijven minen met relatief verouderde apparatuur.

Met name de Antminer S9 uit 2016, de eerste machines met een 16 nanometer chip, bleek ruim 4 jaar lang winstgevend.

Dat tijdperk nadert zijn einde, omdat miners hun machinecomplex gaan vernieuwen met nieuwe modellen (o.a. Antminer S17, S19 en Whatsminer M20 en M30).

Doordat oudere machines zoals de S9 van het netwerk afschakelen en vervangen worden door nieuwere modellen, neemt de rekenkracht van Bitcoin netwerk juist toe.

Bovendien begint in het zuidwesten van China het regenseizoen dat loopt tot circa september dit jaar. Dat heeft tot gevolg dat miners toegang krijgen tot goedkopere stroom, zo is de verwachting.

Zodra miners meer winst maken, heeft men weer meer middelen om hun complex te vernieuwen.

Hup Bitcoin terugluisteren?

We spreken deze week met Alejandro de la Torre van Poolin’ over de effecten op de mining markt na de halving.

Hij verwacht onder meer dat de hashrate ‘de komende maanden weer keihard stijgt’, vanwege de goedkope stroom in (het zuidwesten van) China en het online komen van krachtigere machines.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!