Bitcoin populair bij het grote geld? ‘36% van instituties heeft cryptovaluta’

Bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta raken steeds meer in trek bij grote beleggers. 36% van de institutionele investeerders zegt digitale activa te bezitten en bovendien heeft 80% heeft interesse in deze ‘nieuwe’ assetklasse.

Dat blijkt uit onderzoek van Fidelity Investments, waarover persbureau Bloomberg bericht. Voorbeelden van institutionele beleggers zijn pensioenfondsen, family offices, beleggings – en pure cryptofondsen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) en instituties

Fidelity geldt als één van de meest vooraanstaande vermogensbeheerders ter wereld. Ze hebben 774 respondenten ondervraagd in zowel de VS als in Europa. Daaruit blijkt dat 36% cryptovaluta of afgeleide derivaten (futures, opties) bezit.

Deze uitslag zegt echter nog niets over het totaal aan Bitcoin wat men bezit. Ook is onduidelijk wat de tussen het bezit van ‘echte’ BTC en afgeleide derivaten. Opvallend is dat het percentage in het ‘conservatieve’ Europa hoger ligt dan in de VS.

In Amerika bezit 27% van de (ondervraagde) instituties ‘digitale activa’. In de onderstaande grafiek is zichtbaar dat zowel het bezit in de assets zelf (van 22% naar 27%) als in futures (van 9% naar 22%) is gegroeid.

De percentages uit 2019 zijn gebaseerd op eerder onderzoek van Fidelity, toen het 441 Amerikaanse instituties ondervroeg.

Bitcoin populair bij het grote geld? ‘36% van instituties heeft cryptovaluta’

Gedurende de afgelopen maanden, feitelijk sinds Black Thursday, is de exposure weer toegenomen. Een trend die merkbaar is bij derivatenbeurs CME uit Chicago.

The Block publiceert een recent overzicht van de handel die daar plaatsvindt. Het aantal openstaande contracten (‘open interest’) stond boven de 500 miljoen dollar begin mei.

Bitcoin populair bij het grote geld? ‘36% van instituties heeft cryptovaluta’

Europa

In dit onderzoek ligt het percentage in Europa hoger: 45% zegt in geïnvesteerd te zijn in digitale activa. Bitcoin is verreweg de meest populaire keuze (ruim 25% bezit Bitcoin), gevolgd door ether (ETH, 11%).

Een opvallende uitkomst is dat de exposure in BTC sinds januari 2020 met 36% is gegroeid. Dit is mogelijk door de toenemende onzekerheid op de financiële markten sinds de uitbraak van COVID-19.

Als uitdagingen voor de markten noemen de respondenten: volatiliteit, marktmanipulatie en een gebrek aan fundamentele modellen om de asset te waarderen.

Vandaag zet de Nederlandse quant Marcel Burger in Hup Bitcoin ook vraagtekens bij het stock-to-flow model van Plan B.

Negatieve spaarrente

Bitcoin heeft tot nu toe in 2020 een rendement behaald van ruim 20%, waarmee het een asset als goud en olie verslaat.

Volgens Tom Jessop, president of Fidelity Digital Assets, staat men in Europa nog iets meer open voor deze nieuwe ontluikende assetklasse. Hij zegt onder meer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Je hebt negatieve spaarrentes in bepaalde landen en dat maakt Bitcoin attractiever voor professionele beleggers. Die kijken puur naar rendement’. [/penci_blockquote]

Bedrijven anticiperen ook op deze toenemende interesse. Fidelity heeft eind vorig jaar ook een nieuw kantoor geopend in Londen.

Bedoeld om instituties te begeleiden in hun investering in Bitcoin of deze voor hen op te slaan en te laten verzekeren (custody). Ook een Amerikaanse dienstverlener zoals BitGo, opende kantoren in Duitsland en Zwitserland.

In Nederland maakte de ING kenbaar custody diensten te willen gaan aanbieden voor cryptovaluta.

De enquête van Fidelity is uitgevoerd door Greenwich Associates tussen november 2019 en begin maart 2020 in opdracht van Fidelity. Het onderzoek onthult niet hoeveel assets men op de balans heeft staan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...