Adam Back (CEO Blockstream): ‘Bitcoin prijs naar $300.000 in 2025 door inflatie’

Inflatie leidt uiteindelijk naar een prijs van $300.000 voor Bitcoin (BTC) de komende vijf jaar. Dat stelt Adam Back, CEO van Blockstream, één van de belangrijkste bedrijven in het ecosysteem, in een interview met persbureau Bloomberg.

Hou je spaartegoed aan in dollar of euro, dan neemt de waarde daarvan elk jaar af door inflatie. Inflatie is nu eenmaal de brandstof voor het huidige fiatstelsel. Back voorspelt dat de vraag naar Bitcoin juist toeneemt in economisch onzekere tijden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Echter, neem ‘wilde’ prijsuitspraken altijd met een flinke korrel zout. Back is op persoonlijk en zakelijk vlak erbij gebaat dat de prijs van Bitcoin blijft stijgen.

Adam Back

In januari dit jaar wees de geboren Brit al op inflatie aan een prijsdrijver voor Bitcoin. Ook in Nederland ligt het inflatiecijfer op het hoogste punt in 17 jaar: 2.6 procent inflatie gemeten over heel 2019. De afgelopen maanden schommelt de inflatie tussen de 1 en 1,5% in ons land.

De bedenker van hashcash, geciteerd in de white paper van Satoshi Nakamoto, draagt een aantal argumenten aan. In zijn ogen is er namelijk niet perse institutioneel geld nodig om de prijs te laten stijgen. Een bekend stokpaardje van Back.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin heeft géén institutionele adoptie nodig. Want het huidige fiat stelsel zorgt er zelf al voor dat mensen alternatieven gaan zoeken voor hun vermogen. De waarde verdampt, zodra je spaargeld in dollar en euro’s aanhoudt’.[/penci_blockquote]

Het mechanisme is bekend. Vanwege COVID-19 hebben overheden en centrale banken enkele duizenden miljarden dollars en euro’s bijgedrukt. Bedoeld om de huidige economie te redden.

In bepaalde sectoren is namelijk de omzet met 80% of zelfs meer afgenomen sinds maart. Ook is het maar de vraag hoe de economie zich herstelt in de rest van 2020.

De forse uitbreiding van de geldvoorraad zorgt dat elke dollar en euro automatisch minder waard wordt. De waarde van spaartegoeden én pensioenen verdampt daardoor. Maar ook de prijzen van vastgoed staan de komende jaren onder druk. Experts spreken al jaren over een ‘huizenbubbel’.

Deze dynamiek staat in schril contrast met Bitcoin, waar met de halvening event op 11 mei, de inflatie is gehalveerd van 3,6% naar 1,8%. Uiteindelijk is de inflatie van Bitcoin ‘nihil’.

Bitcoin is weliswaar een volatiele asset, maar uit on-chain analyse blijkt dat – op moment van schrijven – een groot deel van de bitcoin adressen rendement maakt.

Hodl

Het aantal investeerders voor de lange termijn, Bitcoin als verzekeringspolis voor de toekomst, neemt toe. Ook Back hangt een ‘hodl’-strategie aan: hold on for dear life.

COVID-19 heeft volgens hem de ogen geopend van mensen. Men komt erachter dat thuiswerken een prima optie is en dat een kantoor niet altijd nodig is. Dat zet druk op de vastgoedprijzen wereldwijd, waarna beleggers op zoek gaan naar alternatieven.

Overheden moeten staatsobligaties opkopen om nieuw geld bij te kunnen drukken. Dat heeft de obligatiemarkt wereldwijd onder druk gezet, waarna beleggers op zoek moeten naar alternatieven.

Op de aandelenmarkt zien de cijfers er vooralsnog rooskleurig uit, maar in juli en augustus maken veel beursgenoteerde (vermoedelijk) bedrijven slechte kwartaalcijfers bekend. Dat heeft een nadelig effect op de aandelenkoersen. Back vindt dat er sprake is van diverse ‘bubbels’ in het systeem.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Het leidt ertoe dat mensen denken over de waarde van hun vermogen en nadenken hoe hun geld de waarde kan behouden. Het is namelijk een uitdagende tijd om rendement te maken’. [/penci_blockquote]

Hij vindt het positief dat een partij als Grayscale Investments van Barry Silbert meer kapitaal naar de bitcoin markt trekt. Des te opvallender dat een bankgigant als Goldman Sachs geen potentieel ziet in BTC als financieel instrument.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Die call van Goldman maakt duidelijk dat de financiële wereld niet bekend is met het concept digitale schaarste en het nut van Bitcoin. Dat zo’n gigant de waarde ervan niet inziet, is voor een signaal dat er veel ruimte voor groei en adoptie is in de markt’. [/penci_blockquote]

Satoshi of niet?

Back is zoals gezegd de bedenker van het idee achter het proof-of-work-mechanisme van bitcoin. Het principe van PoW paste hij al toe in hashcash, een project uit 1997. Dit was nog ver voor de uitvinding van Bitcoin, de cryptomunt waarbij andere aspecten zoals DLT, blockchain en cryptografie elkaar complementeren.

In het interview met Bloomberg moest hij opnieuw ontkennen dat hij de bedenker is.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Nee, ik ben het niet. Bitcoin is digitaal goud. Net zoals goud is het voor Bitcoin niet nodig om een oprichter te hebben. Dus voor Bitcoin als commodity is het positief dat Satoshi uit de publiciteit blijft’. [/penci_blockquote]

Hyberbitcoinization

Op Twitter komt wel eens de term ‘hyperbitcoinization’ voorbij, een ecosysteem waarbij Bitcoin als betaalmiddel en asset een dominante rol speelt.

Zodra het dollarsysteem onder druk staat en de dollarprijs duikelt, neemt Bitcoin automatisch in waarde toe. Hoge prijsvoorspellingen zijn voor de normale mens ook niet voor te stellen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Een prijs van $100.000 voor Bitcoin is niet zo schokkend voor een digitaal schaars systeem. We zijn al enkele malen door de $10.000 grens geschoten. Toen we door de $1.000 grens braken, waren er slechts enkelen die $10.000 zagen aankomen'[/penci_blockquote].

Met dat in het achterhoofd, vindt hij een prijsstelling van $300.000 per BTC tot 2025 een reëel uitgangspunt. Want over 5 jaar is de dollar ook veel minder waard door inflatie.

Raoul Pal

Eerder dit jaar deed de Britse investeerder en voormalig Goldman Sachs-manager Raoul Pal ook een wilde voorspelling: Bitcoin naar één miljoen dollar per stuk.

Ook Pal ziet in de ‘enorme geldontwaarding van fiat geld’ dat ‘hard geld’ zoals Bitcoin automatisch sterker wordt. Dit is voor hem een reden om te denken dat BTC de strijd gaat winnen.

Naast technische factoren (de ‘Perfect Wedge’) is Pal te spreken over de ‘beste set-up’ in tijden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Dit is een van de beste set-ups in iedere activaklasse die ik ooit heb gezien … technische, fundamentele analyse, flow of funds en de ontwikkelingen. Allemaal. Op hetzelfde moment.[/penci_blockquote]

Hij is overigens wel reëel en duidelijk dat er een kans is dat hij het mis heeft. “Zelfs als een theorie voor 90% klopt, is er een kans dat het mis gaat.”

Mogelijk dat bedrijven en burgers juist in onzekere tijden vluchten naar cash, een tendens die we de afgelopen maanden al hebben waargenomen. En dat men geldontwaarding voor lief neemt…

Lees meer over:
adam backBitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...