De geniale basisprincipes van Bitcoin (BTC) op een rijtje

Tussen alle ontwikkelingen, nieuwtjes en prijsanalyses door, is het allerbelangrijkste van Bitcoin misschien wel de filosofie achter de principes en de kernwaarden. Want wat maakt Bitcoin zo uniek als dat het nu is? Het is niet per se het feit dat het digitaal is. Of het idee dat je het over het internet kunt versturen.

Principes van Bitcoin

De echte innovatie van Bitcoin zit hem in een aantal punten. Ze zijn als volgt kort samen te vatten:

 • Maximale supply van 21 miljoen munten, digitale schaarste;
 • Geen censuur: niemand kan een betaling tegen houden;
 • Open source: de software is door iedereen te kopiëren, controleren, lezen en te delen;
 • Permissieloos: je hoeft niemand om goedkeuring te vragen om een betaling te doen;
 • Pseudoniem: je hoeft geen persoonlijke gegevens achter te laten om BTC naar iemand over te maken;
 • Inwisselbaar: alle coins zijn gelijk en kunnen verstuurd en verplaatst worden. Dit heet ook wel fungibiliteit;
 • Onomkeerbare transacties: als een betaling eenmaal in een block zit, kan deze niet meer worden terug gedraaid.

Het is juist deze combinatie van factoren wat bitcoin sterk maakt. Pseudonimiteit is op het internet niet nieuw. En er zijn veel meer open source protocollen. Maar op het vlak van financiële infrastructuur was dit altijd ondenkbaar. Het was Satoshi Nakamoto die dit allemaal op een magische wijze bij elkaar heeft gebracht.

Pijlers

Deze filosofie is mogelijk doordat Bitcoin bestaat uit een aantal onmisbare pijlers. Ze worden ook wel eens samengebracht onder de vijf woorden open, grenzeloos, neutraal, censuurvrij en public. In de praktijk is dit paradigma mogelijk door een combinatie van technische hoogstandjes.

 • Cryptografie: Door de asymmetrische cryptografie (met het gebruik van key pairs) kun je toegang krijgen tot data, maar enkel en alleen als je de private key hebt;
 • Blockchain: Deze data staat opgeslagen op een manier waardoor het verleden niet kan worden gewijzigd (door een aaneenrijging van hashes);
 • Gedistribueerd grootboek: Deze reeks van informatie is verdeeld over een netwerk van nodes die de spelregels controleren;
 • Peer to peer: Iedereen die wil, kan daardoor betalingen doen zónder centrale autoriteit via een netwerk van peers;
 • Proof of Work: Het maken of printen van nieuw geld is onmogelijk tenzij je hiervoor genoeg arbeid (work) hebt geleverd. Het recht om ‘Bitcoin te maken’ verdien je door je rekenkracht in te zetten.

Wederom: dit is niet nieuw. In een project vóór Bitcoin bestond was Proof of Work al toegepast (in HashCash). En ook het idee van een gedistribueerd grootboek zagen we járen geleden al bij de bewoners van het eiland Yap. En ook het idee van een peer-to-peer netwerk is niet nieuw.

Toch was Bitcoin wél nieuw. Het was juist de combinatie van al deze factoren én het netwerkeffect wat Bitcoin zo uniek maakt. Het letterlijke begin van een financiële revolutie.

Heb je na deze introductie over de basisprincipes van Bitcoin nog vragen? Neem eens een kijkje in onze Telegram chat en praat mee!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!