Bitcoin uitgelegd: fysieke appels ruilen in een digitale wereld

Welkom op bitcoinmagazine.nl! De kans is groot dat je al regelmatig hebt gelezen over Bitcoin en andere cryptomunten. Maar kan soms héél lastig zijn om het uit te leggen aan nieuwkomers. Ben jij zo’n nieuwkomer? Wees ook welkom! In dit artikel leggen we Bitcoin uit in de meest simpele vorm.

Disclaimer: dit is een vertaalde versie van het originele verhaal van Nik Custodio uit 2013.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin uitgelegd: fysieke appels ruilen in een digitale wereld

De fysieke appel

Wij zitten samen op een bankje in het park. Het is een prachtige dag. Ik heb één appel op zak. Ik geef het aan jou. Je hebt nu één appel en ik heb nul. Dat was vrij simpel, toch?

Laten we eens kijken naar wat er precies gebeurde:

Mijn appel was fysiek in jouw hand gelegd. Jij weet dat het is gebeurd. Ik was erbij. Jij was erbij. Je voelt dat je de appel in bezit hebt.

We hadden geen derde persoon nodig om ons hierbij te helpen. We hadden niet een goede vriend nodig die rechten studeert om bij ons op de bank te zitten en te bevestigen dat de appel van mij naar jou is gegaan.

De appel is van jou! Ik kan je geen andere appel geven omdat ik niets meer heb. Ik heb er geen controle meer over. De appel is niet meer in mijn bezit. Je hebt nu volledige controle over die appel. Je kunt het aan je vriend geven als je wilt, en dan kan die vriend het weer aan zijn vriend geven. Enzovoorts.

Hierboven lees je de meest simpele omschrijving van een uitwisseling van een waarde. Of dit nu een banaan, een boek, een euromunt of een dollarbiljet is … Zo werkt het als je iemand iets geeft.

Terug naar appels!

Bitcoin uitgelegd: fysieke appels ruilen in een digitale wereld

Digitale appels

Als ik jou vertel dat ik ook nog één digitale appel heb. En ik zeg: hier, ik geef mijn digitale appel aan jou. Hoe werkt dit dan?

Hoe weet je dat die digitale appel die van mij was, nu ineens van jou is. En dan ook écht álleen van jou? Denk er even over na.

Dit is al een stuk ingewikkelder, toch? Hoe weet je dat ik die appel niet eerst als bijlage naar iemand anders heb gestuurd? Misschien hebben mijn ouders deze digitale appel ook al wel gehad. Of misschien heb ik het al wel gedeeld via social media.

Misschien heb ik wel een paar kopieën van deze digitale appel gemaakt. Misschien heb ik het op internet gezet en hebben een miljoen mensen het gedownload.

Zoals je ziet, is een digitale uitwisseling problematisch. Het verzenden van digitale appels lijkt niet op het verzenden van fysieke appels.

Computerwetenschappers hebben een naam bedacht voor dit probleem: double spending. Het was een probleem dat nooit echt was opgelost.

Tot nu. Maar laten we eerst zelf een oplossing bedenken.

Bitcoin uitgelegd: fysieke appels ruilen in een digitale wereld

Grootboek met appels

Misschien moeten al de digitale appels worden bijgehouden in een soort van logboek. Het is eigenlijk een boek waarin alle transacties worden bijgehouden. Een ‘accounting book’ of grootboek.

Omdat dit grootboek digitaal is, moet het in zijn eigen wereld leven. En er moet iemand zijn die de leiding heeft over dit logboek.

Denk even aan World of Warcraft. Blizzard, de ontwikkelaars van het online spel, hebben een ‘digitaal grootboek’ van alle zeldzame vuurzwaarden die in hun spel voorkomen. Zij hebben daarvoor hun eigen logboek in digitale vorm.

Dat is best cool, want wellicht kunnen zij dan ook wel mooi onze digitale appels bijhouden. Geweldig! Het probleem lijkt opgelost!

Problemen…

Maar ja.. Eigenlijk heeft dit ook wel enkele nadelen en problemen:

Een digitale transactie zonder derde vertrouwde (tussen)persoon lijkt heel moeilijk … Maar hiervoor is een oplossing!

De oplossing

Wat als we dit logboek nu eens aan iedereen geven? In plaats van het grootboek dat op een Blizzard-computer staat, is deze nu aanwezig op de computer van iedereen die mee wilt doen. Alle transacties die ooit in digitale appels plaatsvinden, worden hierin vastgelegd.

Ik kan dan niet zomaar cheaten. Ik kan jou geen digitale appels sturen die ik niet heb. Alle andere logboeken zouden dan niet meer hetzelfde zijn met die van mij. Het synchroniseert dan niet meer met het systeem dat iedereen vertrouwt. En hoe groter dit systeem wordt, hoe moeilijker het wordt om te verslaan.

Bovendien worden de digitale betalingen dan niet door één persoon gecontroleerd. Niemand kan dus extra digitale appels aanmaken en deze aan zichzelf geven. Niemand is de baas en iedereen controleert elkaar.

Wat als de spelregels van dit systeem vanaf het begin voor iedereen duidelijk gedefinieerd waren? En wat als de code en spelregels hiervoor gewoon open-source (openbaar) en voor iedereen in te zien zijn? En wat als er dan veel slimme mensen zijn die deze spelregels onderhouden, beveiligen, verbeteren en controleren?

Het lijkt dé oplossing te zijn voor digitale appels! Een gedistribueerd logboek van álle transacties.

Bitcoin uitgelegd: fysieke appels ruilen in een digitale wereld

Bitcoin logboek

Hé! Maar als dit werkt voor digitale appels, kan dit misschien ook wel werken voor andere dingen? Kunnen we dit niet doen met geld?

In 2009 bedacht Satoshi Nakamoto het hele idee van ‘digitaal verstuurbare appels’ zonder dat je hiervoor een derde partij (zoals een bank) nodig hebt. Deze appels noemde hij Bitcoin, een nieuw soort geld. Geld waarvan banken dus ook géén baas zijn. Geld waarvan de regels (zoals inflatie) vastliggen in de spelregels.

Het verhaal van de digitale appels was nogal wat vereenvoudigd … maar dat systeem bestaat dus al! Het wordt het Bitcoin-protocol genoemd.

Snap je hoe dit werkt? Wat maakt het grootboek mogelijk?

Binnen het systeem is de uitwisseling van een digitale appel nu net als de uitwisseling van een fysieke. Het is nu duidelijk te volgen alsof een fysieke appel mijn hand verlaat en in jouw zak valt. En net als op de bank in het park, waren er slechts twee mensen bij de uitwisseling betrokken. Jij en ik.

Maar weet je nog meer heel cool is? Het is nog steeds digitaal. We kunnen nu werken met 1.000 appels, of 1 miljoen appels, of zelfs .0000001 appels. Ik kan het verzenden met een klik op een knop, en ik kan jou digitale appels overmaken terwijl ik in Nicaragua ben en jij helemaal in New York.

En wat als je appels nu eens vervangt door het woordje ‘geld’. Of beter nog: Bitcoin. Laatstgenoemde is immers ‘electronic digital cash’.

Ik kan zelfs andere digitale dingen bovenop deze digitale appels bouwen! Het is tenslotte digitaal. Wat te denken van een notitie, contract, een aandelencertificaat of een identiteitskaart?

Controverse rondom Bitcoin

Hoe moeten we deze “digitale appels” behandelen of waarderen? Want ze zijn best handig, toch?

Het zorgt voor veel discussies. Tussen economische stromingen. En tussen politici. Tussen programmeurs.

Allemaal hebben ze een eigen (bevooroordeelde) mening. Sommige mensen zijn slim. Sommigen zijn verkeerd geïnformeerd. Sommigen zeggen dat het systeem veel waard is, sommigen zeggen dat het eigenlijk nul waard is. De een ander heeft weer moeite met het feit dat een appel $9.100 waard is.

Anderen zeggen dat het digitaal goud is en weer anderen noemen het een valuta. Weer anderen zeggen dat ze net tulpen zijn uit de tulpenmanie. Er zijn mensen die zeggen dat het de wereld zal veranderen en er zijn er die zeggen dat het gewoon een bevlieging is.

Het is aan ieder persoon zelf om te zorgen dat jij de juiste informatie tot je krijgt. Schat deze vervolgens zelf in en maak leg verbanden met macro-economische, technische en en politieke trends. Bitcoin is bedoelt als nieuw geld. Geld dat van de mensen is. Een valuta die door íedereen te gebruiken is zónder dat we daarvoor een bank nodig hebben. Dat is toch geweldig!

En heb je vragen? Kom vooral eens lans in onze Telegram chat en praat gezellig mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCcrypto 101