‘Russische Bitcoin miners stalen voor $6,6 miljoen aan elektriciteit’

Illegaal gebouwde energiecentrales, gerommel met energiemeters en zelfs een ondergrondse bitcoin (BTC) mining datacentrum stelden criminelen in staat om $6,6 miljoen (450 miljoen Russische roebel) te stelen van Russische energiebedrijven.

Volgens staatsbedrijf Rosseti tapte de dieven de afgelopen drie jaar stroom af van lokale energieleveranciers. Dat bevestigt het Russische energiebedrijf tegenover Coindesk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zoektocht

Rosseti is al enige tijd opzoek naar bitcoin miners die energie gebruiken zonder een energiecontract. Zij gebruiken de elektriciteit om hun mining hardware van energie te voorzien en betalen daar niets voor, ouderwets energie aftappen dus.

Een woordvoerder van Rosseti geeft aan dat veel van deze ondernemingen onderdeel zijn van al bestaande bedrijven. Fabrieken die ‘wat extra inkomen’ willen verdienen. Andere populaire locaties zijn garages, gehuurde kantoren, een huisje in het bos en oude boerderijen.

Kabel doortrekken

Hoe de illegale bitcoin miners dit doen is eigenlijk vrij eenvoudig: ze trekken een elektriciteitskabel door direct naar de dichtstbijzijnde hoogspanningslijn. In een van deze gevallen was er letterlijk een datacentrum onder de grond in het bos gebouwd.

Een gedeelte van deze bitcoin miners sjoemelde ook met hun energiemeter om zo de kosten laag te houden.

De grootste kostenpost voor bitcoin miners is energie, dus wanneer je plotseling veel extra elektriciteit verbruikt dan valt dat op. Sinds de start van de zoektocht in 2017 heeft Rosseti 35 van dit soort zaken gevonden. Na een ontdekking wordt de afhandeling overgedragen aan de lokale autoriteiten.

Opvallende manier van minen

Bitcoin miners vinden allerlei manieren om de kosten zo laag mogelijk te houden. Recentelijk vond de politie in China een aantal bitcoin miners in een begraafplaats en onder een hondenhok.

Er zijn ook initiatieven om energie- en oliebedrijven te helpen bij het legaal omzetten van hun overgebleven energie in bitcoin. Bitcoin podcaster Marty Bent is onderdeel van een start-up die afval van oliebedrijven gebruikt om bitcoin te minen: ”Oliebedrijven domineren Bitcoin mining binnen 5 jaar.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...