bitcoin btc fraude hack

$28 miljoen aan Bitcoin (BTC) van hack uit 2016 plots in beweging

2.550 Bitcoin (BTC) afkomstig van een hack uit 2016, is weer in beweging gekomen op de blockchain. Tegen de huidige prijs gaat het om een bedrag van bijna 28 miljoen dollar.

Bitcoin (BTC) on the move

In 2016 is er sprake van een opmerkelijke roof met de beurs Bitfinex als slachtoffer. Een deel daarvan proberen de betrokkenen nu weg te sluizen op het bitcoin netwerk.

Het Twitter-account Whale Alert maakt melding van de gebeurtenis. Zij sturen een automatische tweet uit zodra er een opmerkelijke (grote) transactie op het netwerk plaatsvindt.

Ook Bitcoin adressen, gebrandmerkt na een hack, die in beweging komen, zijn aanleiding voor een signaal.

Het bitcoin adres waarop de gestolen Bitfinex-fondsen staan, kwam maandag ook plots in beweging. De timing is saillant. Zoals bekend is de prijs door een belangrijke trendlijn geschoten en heeft de koers de barrière bij $11.000 beslecht.

Ter vergelijking: de prijs van één bitcoin lag in 2016 nog onder de $1.000. De huidige prijs ligt daarmee elf keer zo hoog.

Topje van de ijsberg

Bitfinex was zowel in 2015 als in 2016 slachtoffer van cybercrime. Bij de hack in 2015 is er 1.500 Bitcoin gestolen, maar een jaar later ging het om een monsterroof van 120.000 BTC. Goed voor een vermogen van 1,3 miljard dollar tegen de huidige prijs.

Het gaat volgens Decrypt om één van de meest ingrijpende hacks uit de bitcoin historie.

De Bitcoin die nu in beweging komt, is dus nog maar een topje van de ijsberg. De 2.550 BTC is in 9 afzonderlijke transacties verstuurd naar andere bitcoin adressen.

De batches variëren van 90 tot 480 BTC. Whale Alert classificeert de adressen als ‘onbekend’.

Het is niet de eerste keer dat de fondsen in beweging komen. Afgelopen mei werd er volgens Whale Alert 28.3 Bitcoin verplaatst naar een ander adres. En ook in juni 2019, toen de prijs van Bitcoin richting de $14.000 ging, is er 185 BTC in zes afzonderlijke transacties verplaatst.

Kortom, laat de prijs een opmerkelijke prijsbeweging zien, dan is dat voor sommigen een ‘trigger’ om hun gestolen vermogen te verplaatsen. In de hoop hun gebrandmerkte BTC ergens te verzilveren.

Zodra hackers grote hoeveelheden BTC in één keer proberen te slijten, kan dat van invloed zijn op de prijsontwikkeling. Zo heeft de uitverkoop van het misdaadsyndicaat achter Plus Token in 2019 een drukkend effect gehad op de prijs.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!