bitcoin satoshi BTC units

Bitcoin (BTC) als betaalmiddel, de eenheden

Bitcoin heeft een ander monetair stelsel dan de euro. Bij Bitcoin is er sprake van een gefixeerde voorraad van 21 miljoen stuks. Het is het meest schaarse goed ter wereld. Schaarser dan goud of een zeldzame Porsche.

Dit terwijl de Europese Centrale Bank juist de euro-voorraad verruimt. Het bijdrukken van geld lijkt geen plafond te kennen, en is versneld door de COVID-19 pandemie.

Maar ook de euro als technologie is beperkt. Momenteel gebruiken 19 van 27 lidstaten binnen de Europese Unie gebruikt de euro als betaalmiddel. Elke euro staat voor 100 eurocent en de kleinste eenheid is de 1 eurocent. Maar deze speelt – in Nederland en andere landen – in het betalingsverkeer geen rol.

Met Bitcoin is het mogelijk om in nog kleinere eenheden te betalen. Bovendien bepaal jij als gebruiker hoeveel je een transactie waard vindt.

Bitcoin, de betaaleenheden

Bitcoin zijn aan te duiden in satoshi’s, kortweg sats. De naam komt van de anonieme bedenker Satoshi Nakamoto.

Dat is degene (of een groep) die in 2008 de whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” gepubliceerd (PDF).

Satoshi heeft het zo ontworpen dat 1 BTC gelijk is aan 100 miljoen satoshi’s (sats). 1 sat is dus één honderd miljoenste Bitcoin. Je kunt doordat met veel meer cijfers achter de komma afrekenen dan met de euro.

Of eigenlijk andersom: 100 miljoen sats maakt 1 bitcoin. Het protocol kent zelf bitcoin niet als eenheid, enkel satoshi’s.

Een Bitcoin is op te delen in:

 • 1.000 millibitcoins (mBTC)
 • 1.000,000 microbitcoins (μBTC)
 • 100.000.000 satoshis

In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoin die gemined worden. Dat leidt tot de onmogelijke rekensom:

100.000.000 x 21.000.000 = 2.100.000.000.000.000 sats in totaal.

Met dat absolute getal kun je leuke rekensommen samen. Uitgaande van 7,5 miljard mensen op aarde, dan krijgt iedere wereldburger 2.800 dollar aan Bitcoin. In een ideale wereld die gelijk is.

Sats versus cents

Dat lijkt ver voor de westerse wereld, maar in sommige landen is één sat al meer waard dan één cent van hun lokale valuta. Dat komt door hyperinflatie, doorgaans ontstaan door mismanagement en corruptie van overheden en centrale banken.

Op fiatmarketcap kun je de waarde van een satoshi vergelijken met de waarde van verschillende ‘traditionele’ valuta. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met opvallende namen.

In de onderstaande landen is hun één cent minder waard dan één sat:

 • Vietnamese dong (VND)
 • Santomese dobra (STD)
 • Indonesische roepia (IDR)

En in deze landen ligt de waarde nagenoeg gelijk:

 • Sierra Leoonse leone (SSL)
 • Guineese frank (GNF)
 • Zambiaanse kwacha (ZMK)
 • Laotiaanse kip (LAK)
 • Paraguayan guaraní (PYG)

Omwisselen

Maar we leven nu eenmaal in een fiat geldstelsel. Bitcoin is bij beurzen en brokers gemakkelijk om te wisselen in euro of dollar. Doorgaans zit daar een commissie tussen 0,25% en 1% aan vast.

Want boodschappen, benzine en hypotheek worden nog ‘gewoon’ afgerekend in euro. Voorlopig beperken Bitcoin transacties zich grotendeels tot de handel.

Maar kleine betalingen zijn in opkomst. Via het Lightning Network is het mogelijk om razendsnel met sats af te rekenen. Die technologie is zich razendsnel aan het ontwikkelen.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!