Sommige Bitcoin (BTC) beurzen profiteren van ‘darknet transacties’

Bitcoin wordt in 2020 steeds vaker gebruikt voor ‘darknet transacties’. In het eerste kwartaal van 2020 werd er voor $411 miljoen aan bitcoin verzonden naar een partij op het darknet. Dat meldt Bifury.

Groei

Uit het rapport van Bitfury blijkt dat er in het eerste kwartaal van 2017 ‘slechts’ voor $85 miljoen aan bitcoin werd verzonden naar diezelfde markten.Een stijging van miljoenen dus.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens het onderzoek zijn de tussenpersonen bij deze transacties wel flink veranderd sinds 2017. In 2017 werden voor 76% beurzen gebruikt om de transacties te doen, dat is nu nog maar 46%. Het gaat hier specifiek om beurzen die hun klanten niet identificeren.

Opvallend: Bij de beurzen waar je je wel moet identificeren steeg het aantal ontvangen bitcoin. 26% van de gevolgde bitcoin van het darknet kwamen bij een beurs langs.

Volgens Bitfury is hier een simpele verklaring voor. Er zijn steeds meer beurzen die een vorm van identificatieplicht implementeren.

Bitcoin ontvangen door partijen op het darknet

Sommige Bitcoin (BTC) beurzen profiteren van 'darknet transacties'

In gesprek met AMBCrypto legt John Jefferies van CipherTrace uit dat er een groot aantal beurzen niet voldoet aan de regels en geen klantgegevens verzameld. Een logisch gevolg is dat zij meer crimineel geld ontvangen, al dan niet bewust.

Volgens een onderzoek van CryptoCompare hebben 38% van de beurzen een groot volume aan mogelijk crimineel geld. Die 38% bestaat uit partijen waarvan minstens een kwart (!) van hun transacties kan worden gekoppeld aan mogelijk illegale activiteiten.

In onder staande grafiek zijn de cijfers van CryptoCompare verwerkt. Categorie D zijn de beurzen met het hoogste risico. Volgens de onderzoekers dus het grootste gedeelte van de beurzen.

w

Sommige Bitcoin (BTC) beurzen profiteren van 'darknet transacties'

Darknet

Een darknet is een overlay-netwerk binnen het internet waar je niet zomaar terecht kunt komen via Google of een doorsnee app. Het is niet illegaal om gebruik te maken van zo’n netwerk.

Gebruik maken van de ‘deep web’ is niet verboden, maar wel kun je er allerlei zaken vinden die niet door de beugel kunnen.

Bitcoin is een tool waarmee je zonder toestemming waardetransacties kunt doen. Wanneer je op het darknet een aankoop doet, dan wil je dat waarschijnlijk ook niet doen met je standaard bankrekening.

Bitcoiners maken ook steeds meer gebruik van technieken om hun privacy op het netwerk beter te waarborgen: Bitcoin (BTC) mixen vanuit dark web neemt fors toe.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...