rusland bitcoin cash lockdown coronacrisis

‘Diefstal van 100 Bitcoin (BTC) is geen misdaad’ volgens Russische rechter

Een Russische rechtbank heeft een verzoek van een slachtoffer over de diefstal van 100 Bitcoin (BTC) afgewezen. Hij wilde een vergoeding ontvangen omdat hij bijna $1 miljoen kwijt was geraakt. De rechtbank beweerde echter dat cryptocurrencies geen legale status hebben. Hij kan dus fluiten naar zijn vermogen.

Bitcoin in Rusland

Het was op 30 juni toen een Russische strafrechter een motie weigerde om terugbetaling te verlenen aan een slachtoffer. In veel rechtsgebieden zou de diefstal van Bitcoin een misdrijf zijn. Maar in Rusland geniet Bitcoin als virtuele valuta niet dezelfde ‘eigendomsbescherming’ (of: property protection) als andere activa.

De zaak gaat terug tot 2018. Twee mannen deden zich voor als agenten van de Federal Security Service (FSB). Samen met enkele medeplichtigen ontvoerden ze het slachtoffer en dwongen hem 5 miljoen roebel óf $90.000 te betalen.

Maar daarbij kwam ook nog eens een bedrag van 99,7 BTC dat hij moest aftikken. Destijds was de waarde van deze Bitcoin ongeveer $900.000. De ontvoerders werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht en tien jaar.

Strafprocedure

Als onderdeel van de strafprocedure verzocht het slachtoffer de rechtbank om de ontvoerders te dwingen om het geld terug te betalen. De rechtbank oordeelde gedeeltelijk in het voordeel van het slachtoffer. Volgens de strafrechter moeten de dieven de 5 miljoen roebel weer inleveren.

Als we daarna echter naar de Bitcoin kijken, kreeg het slachtoffer nul op rekest. De rechtbank verklaart dat deze claim niet kan worden voldoen. Virtuele valuta worden in de Russische wet niet erkend als wettig betaalmiddel.

Het slachtoffer kan nog een poging wagen vanuit het ‘civiel recht’ of ‘privaatrecht’. Maar hoe de toekomstige procedures ook gaan lopen: deze rechter heeft (opmerkelijk genoeg) verklaard dat de diefstal van Bitcoin geen misdaad is. Het heeft immers geen status als property, bezit of eigendom.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat om na te praten over het nieuws.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!