Bitcoin (BTC) mining steeds beter verdeeld, 50% van hashrate in China

Als er één industrie competitief is gebleken, is het wel die van het minen van Bitcoin. Er is een wapenwedloop gaande om de nieuwste en efficiëntste apparatuur en de goedkoopste energie. En dat heeft de marktdynamiek wel verbeterd, zo laat nieuw onderzoek zien.

Een punt van kritiek is vaak dat de miners erg geconcentreerd zijn in China. Nieuw onderzoek laat zien dat dit onjuist is.

Bitcoin (BTC) minen

Er is namelijk een poging gedaan om beter inzicht te krijgen in de Bitcoin mining markt. De onderzoekende partijen zijn Coinmetrics, Coinshares en het Cambridge Centre for Alternative Finance. Opdrachtgever van het onderzoek is Fidelity Center for Applied Technology (FCAT).

Fidelity is één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Ze hebben onlangs 10% aandeel verworven in Bitcoin miner Hut 8.

Onder de titel Bitcoin Power Analysis Hashrate Implications and Miner Economics publiceren BitOoda en Fidelity het vijftig pagina’s tellend document.

Het geeft inzichten in het energieverbruik (en -kosten), de ingezette hardware en geografische verdeling van hashrate.

‘China heeft 50% rekenkracht’

De meest verrassende conclusie: de schatting dat de hoeveelheid hashrate in China ‘maar’ 50% is. Eerdere onderzoeken concludeerden nog dat het zou gaan over 60% tot 65%. Dat komt onder meer omdat de mining activiteiten in Noord-Amerika flink zijn toegenomen.

Om tot deze conclusie te komen hebben de onderzoekers met 60 miners, fabrikanten en resellers gesproken. Ze hebben daarnaast ook nog 45 publieke databronnen geraadpleegd.

Bekend is dat bijvoorbeeld Layer1 vanuit Texas en Hut8 vanuit Canada een bijdrage leveren aan de hashrate.

In de VS is de Marathon Patent Group ook al grootschalig bezig met mining farms en in New York kun je zelfs rekenkracht leasen.

Gemiddelde bitcoin kostprijs: $5000

Ten tweede beschrijven ze dat de totale Bitcoin mining industrie goed is voor een verbruik (of beter: gebruik) van ten minste 9,6 GW aan vermogen. Om dit te berekenen keken ze naar de hashrate rond de halving. Deze rekenkracht daalde toen van 136 PH/s naar 81 PH/s.

Ze veronderstellen dat de overgebleven hashrate afkomstig is van de nieuwe generatie rigs. Hieronder rekenen ze de S17’s van Bitmain, de Whatsminer M20 en een aantal devices van Canaan, Innosilicon en Ebang.

Ze gaan er van uit dat tussen 10 en 17 mei de oudere generatie mining apparatuur, waaronder de S9’s en de Whatsminer M3, is uitgezet.

Met deze uitgangspunten zijn ze gaan terugrekenen naar het elektriciteitsgebruik van deze miners.

In een ander overzicht duiden ze verder de verschillen tussen de typen mining rigs. Ze verdelen het onder in hashrate, energieverbruik en numerieke aantallen.

Verder stellen ze ook vast dat het minen van een Bitcoin gemiddeld gezien $5.000 kost. Ze hebben hiervoor de mediaan van de elektriciteitskosten genomen, wat gelijk staat aan 3 dollarcent per kWh.

Geografie mining

Ten derde hebben ze dus ook een poging gedaan om de locaties en de verdeling van de miners in kaart te brengen:

‘We hebben verschillende publieke bronnen gebruikt, evenals vertrouwelijke gesprekken met miners, fabrikanten en dealers. (…) De totale capaciteit is ~ 4,1 GW verspreid over 153 mining locaties. Daarvan zijn 67 locaties goed voor ~ 3GW’.’

Als je de resultaten van dit subonderzoek in een cirkeldiagram uitzet, is duidelijk dat ze een aanzienlijk deel van de markt in beeld hebben kunnen brengen.

In de taartpunt die ze hebben kunnen identificeren zijn vooral de Verenigde Staten, China, Canada en Rusland goed vertegenwoordigd.

Miners zijn gevraagd naar hun eigen capaciteit, maar ook of ze wisten wie hun concurrenten waren. Ook moest men een schatting geven van de totale capaciteit in hun regio.

Hoewel het over schattingen gaat, gaf nog verdere inzichten in de verdeling van de hashrate.

Later in het onderzoek komen onder andere nog het regen – en droogseizoen en de gevolgen hiervan aan bod.

Ook hebben ze een matrix gemaakt waarin ze de correlatie van de prijs van Bitcoin en de hashrate hebben onderzocht.

De echte mining liefhebbers kunnen op Medium een weergave zien van alle bevindingen.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!