Nieuwe wetgeving Rusland overwegend positief over Bitcoin

Na jaren van onduidelijkheid is er eindelijk duidelijkheid over de positie van Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta in Rusland. De conclusie van een goedgekeurd wetsvoorstel is overwegend positief: ondanks dat men Bitcoin in feite nutteloos acht, is dit voorstel véél minder streng dan eerder voorgesteld.

Bitcoin in Rusland

De Doema, het Russische lagerhuis, keurde in de derde lezing het wetsvoorstel over digitale financiële activa en digitale valuta goed. En door deze wet zijn cryptocurrencies zoals Bitcoin nu wettelijk erkend. Maar tegelijkertijd is het niet toegestaan om met cryptomunten iets te kopen.

Volgens het voorstel zijn digitale valuta “een geheel van elektronische gegevens die kunnen worden geaccepteerd als betalingsmiddel”. Ook geeft het Bitcoin een juridische status. Wel voegt persbureau TASS er aan toe dat “Bitcoin niet mag worden gebruikt goederen of diensten mee te betalen.”

Uit de wetsvoorstellen van mei jongstleden bleek nog dat kopers van cryptocurrencies zoals Bitcoin forse boetes of tot zeven jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dit nieuwe voorstel is dus een stuk milder.

De wet kom wel te laat voor een slachtoffer van diefstal. Een Rus kreeg vorige maand zijn roebels wél terug die een crimineel van hem had gestolen. Naar zijn Bitcoin kon hij fluiten, omdat dit geen legale status had in het land. Daarom konden de autoriteiten hem niet helpen om deze BTC terug te vorderen.

Wetsvoorstel

In een eerder wetsvoorstel stond dat de uitgifte van crypto in Rusland vrijwel verboden zou zijn en dat degenen die al over digitale activa beschikken deze zouden moeten registreren bij de autoriteiten. Ook zou men uitleg moeten geven over hoe deze Bitcoin zou zijn verkregen.

Maar de goedgekeurde versie van de wet is iets minder strikt. Iedereen die Bitcoin of Ethereum heeft, kan alleen hier niets mee doen (behalve hodlen). Er is nu wel een wettelijke recht dat het kopen en bewaren van crypto als investering onder bepaalde voorwaarden toestaat.

“Het bezit van digitale valuta, het verkrijgen en de overdracht ervan via legale middelen is alleen toegestaan als dit wordt aangegeven.”

Volgens TASS kunnen cryptocurrencies “worden uitgegeven, gekocht en verkocht en geregistreerd in het kader van speciale informatiesystemen”. Verder moeten “systemen en hun beheerders voldoen aan de Russische wetten en geregistreerd staan in een register die wordt bijgehouden door de Bank of Russia.”

Het rapport voegt eraan toe dat de Russische Centrale Bank een belangrijke rol zal spelen bij de regulering.

Wereldwijd

Daarmee zit de houding van Rusland simpel gezegd tussen China en Nederland in. Het bezit van Bitcoin is in China namelijk niet illegaal. Maar het kopen van BTC met de Yuan of Renminbi niet. Dit gebeurt voornamelijk OTC met de Tether (USDT) stablecoin.

Wat betreft het kopen en verkopen van Bitcoin lijkt er in Rusland dus wel meer mogelijk.

Aan de andere kant sluit het beleid aan bij dat van Nederland. Alle bedrijven die euro’s met Bitcoin verwisselen voor hun klanten, moeten geregistreerd staan bij De Nederlandsche Bank. In Nederland mogen we dan echter wel weer gewoon onze Bitcoin uitgeven op plekken waar men dit als betaalmiddel accepteert.

Langzaamaan gaat de gevestigde orde dan toch overstag met ‘het nieuwe geld’. Gisteren meldden we nog dat de Amerikaanse toezichthouder akkoord geeft voor banken die Bitcoin willen bewaren voor hun klanten. Deze custody oplossingen maken het voor de gemiddelde gebruiken nog toegankelijker om Bitcoin te sparen en bewaren.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!