bitcoin btc VS

‘Bitcoin is geen valuta, maar speculatie’ volgens vooraanstaand econoom

Satoshi Nakamoto kwam meer dan een decennium geleden met iets geniaals. Iets wat zowel een valuta als een betaalsysteem bleek te zijn. Maar volgens Steve Hanke, een econoom van de John Hopkins University, is Bitcoin helemaal geen currency.

Bitcoin als valuta

De bekende forex trader noemt Bitcoin namelijk een speculatieve asset. “Om een cryptocurrency een echte valuta te laten zijn, moet deze aan goud zijn gekoppeld” merkte Hanke. Hij zette zijn uitspraak kracht bij met de volgende afbeelding.

Hanke kon direct rekenen op veel weerstand. Phil Geiger, de directeur van Unchained Capital, reageerde met de onderstaande afbeelding.

Het geeft de prijs van goud in Bitcoin weer. Deze is de afgelopen jaren flink gedaald.

Gezien de waarde van fiat “valuta” de laatste decennia enorm in waarde zijn gedaald ten opzichte van goud, kun je ook stellen dat (met de terminologie van Hanke) zelfs de euro en de dollar geen valuta zijn.

Daarbij is goud, net als alle fiat valuta, de afgelopen jaren flink in waarde verminderd ten opzichte van Bitcoin. Eén ounce goud kost nu 0,20 BTC, terwijl de wisselkoers ooit nog gelijk stond aan één ounce goud voor 10 BTC.

Ook Ari Paul reageert op Hanke. Hij haalt het jaar 1971 aan: “In dat jaar zeiden mensen hetzelfde over fiat. Het is een rare kijk op de toekomst van ons geld.” Hij doelt daarmee op het feit dat de Amerikaanse dollar de wereld reservemunt is gebleven, ondanks dat de gouden standaard in 1971 formeel werd afgeschaft.

Fundamenteel anders

Alex Gladstein, de CSO van de Human Rights Foundation, herinnerde Hanke eraan dat BTC fundamenteel superieur is aan veel andere soorten geld:

Wist je dat als ik je Bitcoin stuur, niemand ons kan stoppen? Dat er geen overheid, bedrijf of oligarchie is die de regels kan veranderen? Dat niemand de uitgifte van nieuwe BTC kan wijzigen? Dat als het je het op de goede manier gebruikt, het ongelooflijk moeilijk is om adressen in beslag te nemen of aan mensen te koppelen? Waarom zou je dit ontkennen als je kunt gewoon kunt leren?”

Daarmee komen we toch weer terug bij Satoshi Nakamoto. In de whitepaper beschreef hij dit als volgt:

“We have proposed a system for electronic transactions without relying on trust. We started with the usual framework of coins made from digital signatures, which provides strong control of ownership. A peer-to-peer network using proof-of-work to record a public history of transactions.”

Satoshi Nakamoto

Wanneer is Bitcoin geslaagd als ‘currency’? Want Bitcoin heeft zichzelf nog niet bewezen in de drie bekende fasen  Store of Value, Medium of Exchange en Unit of Account.

Het narratief van Bitcoin als oppotmiddel is de laatste jaren heel sterk geworden. En het aspect van functioneel ruilmiddel is met de adoptie van Lightning ook steeds meer aanwezig. Geef jouw mening over Bitcoin in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!