bitcoin btc nepvolume wash trading china

‘Slechts 13 Bitcoin exchanges zijn te vertrouwen’, zo oordeelt Coin Metrics

Nepvolume speelt de Bitcoin (BTC) markt helaas nog steeds parten. Uit diverse onderzoeken blijkt dat beurzen hun handelsvolume kunstmatig oppompen om hoger te scoren bij bijvoorbeeld Coinmarketcap.

Marktonderzoeker Coin Metrics komt met een nieuwe meetlat om de betrouwbaarheid van een cryptobeurs én het handelsvolume te testen. Conclusie: slechts 13 exchanges slagen voor de test.

Ze noemen het zelf het Trusted Volume Framework.

‘Exchanges zijn berucht om het oppompen van hun handelsvolume om zo hoger op ranglijstjes te eindigen. Maar je wilt uiteindelijk meer transparantie in de wirwar van cijfers’.

Waar heeft Coin Metrics naar gekeken?

Ze hebben het geaggregeerde handelsvolume gepakt van een aantal bekende exchanges in de industrie. Het gaat om de volgende 13 beurzen: Binance/Binance US, Bitbank, Bitfinex, bitFlyer, Bitstamp, Bittrex, CEX.IO, Coinbase, Gate.io, Gemini, itBit, Kraken en Poloniex.

Deze lijst komt grotendeels overeen met de “Real 10” exchange index van Messari uit maart 2019. Messari sluit inmiddels een aantal exchanges uit van het bitcoin handelsvolume zoals BitMEX en HitBTC.

Benchmark Bitcoin exchanges

De benchmark van Coin Metrics is opgebouwd uit drie testen. Allereerst wordt het handelsvolume en de prijsfeed gemeten en vergeleken met die van zes exchanges namelijk Bitstamp, Bittrex, Coinbase, Gemini, itBit en Kraken.

Deze zijn meer dan vijf jaar actief in de VS en bieden een handelspaar met de Amerikaanse dollar aan, wat volgens Coin Metrics een pré is. Deze zes exchanges vertegenwoordigen samen de variabele ‘trusted volume’ in de onderstaande tabel.

Vervolgens is per cryptomunt het handelsvolume vergeleken tussen exchange A en de testset ‘trusted volume’. Daar rolt een bepaalde correlatie uit. Bij een correlatie van 80% of hoger, slaagt een exchange voor dit onderdeel.

In de onderstaande tabel zijn de resultaten per exchange zichtbaar. OKEx en HitBTC vallen op dit onderdeel door de mand.

De tweede test is een vergelijking tussen het handelsvolume wat een exchange naar buiten brengt en het daadwerkelijke internetverkeer naar de website. Ze gebruiken daarvoor gegevens van Alexa en SimilarWeb, databases die het internetverkeer in kaart brengen.

De rationale is hier: ‘Exchanges die hun handelsvolume kunstmatig oppompen, laten een gemiddeld (veel) hoger volume per handelaar zien dan andere exchanges’.

In de onderstaande grafiek is goed te zien dat bij exchanges zoals OKEx, Huobi en HitBTC er significant meer volume wordt gerapporteerd naar pageview of bezoek dan andere exchanges.

Kwalitatieve eigenschappen

In de laatste en derde test heeft Coin Metrics een aantal wat zij noemen kwalitatieve eigenschappen onderzocht.

  • Zijn er (historische) en realtime orderdata beschikbaar?
  • Hoe hoog zijn de commissies?
  • Biedt men een handelspaar aan met dollar en euro?
  • In welke jurisdicties is de beurs gereguleerd?
  • Hoe zit de know-your-customer procedure in elkaar?
  • Géén aanwezigheid van competities tussen traders

Elke exchanges die minder dan 50 punten op de maatlat van 89 punten scoort, slaagt niet voor de test. Daaruit rolde de volgende ranglijst.

Discutabel is dat exchanges 5 punten ontvangen als hun hoofdkantoor in de VS staat. Dat zou exchanges uit Amerika kunnen bevorderen, ook Coin Metrics is gevestigd in de VS. Maar trek je die 5 punten van het puntentotaal eraf, dan verandert er weinig in het beeld.

OKEx scoort slecht

Samengevat komen exchanges zoals OKEx, BiBox, ZB.com, LBank en HitBTC slecht uit het onderzoek.

Schokkender is dat het ‘echte’ handelsvolume op circa 10% ligt van het handelsvolume wat door exchanges zelf wordt gerapporteerd: 13,25 miljard dollar op basis van 24 uur handel in plaats van de 113 miljard dollar die gepresenteerd wordt.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!