‘Markten zijn niet vrij, centrale banken runnen de economie’, aldus miljardair Dalio

De kapitaalmarkten zijn niet meer vrij. Dat stelt de Amerikaanse miljardair en hedgefondsmanager Ray Dalio in gesprek met Bloomberg.

Dalio is sinds 1985 co-chief investment officer van Bridgewater Associates, hij richtte dit hedgefonds op in 1975.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Centrale bank

Dalio: ”Er zijn nu markten die puur worden gedreven door centrale banken, niet alleen door hun acties maar ook door de wens om die assets te bezitten.”

De fondsmanager verwijst ook naar de intenties van de aankopen: ”Hun prioriteiten zijn heel anders dan de vrije markt wanneer ze kopen of verkopen. Daardoor zijn kapitaalmarkten niet vrij.”

Volgens Dalio houden centrale banken zich in ‘normale tijden’ vooral bezig met geld dat richting banken gaat om uit te lenen. Dit is het schuldsysteem en andere financiële assets strijden met elkaar. De Amerikaan stelt dat de situatie nu heel anders is: de economie en de markten worden gedreven door assets in het bezit van centrale banken.

Je kunt je overigens afvragen hoe vrij de markten ooit geweest zijn wanneer centrale banken dit soort dingen altijd al konden.

Marktmakers

Deze situatie maakt centrale banken marktmakers. Dit scenario kwam tot stand na de crisis in 2008. Vanaf dat moment waren markten niet meer vrij.

In het huidige systeem is het echter bijna noodzakelijk om dit soort noodgrepen te doen. Als centrale banken geen geld creëren om uit te lenen aan gezonde en niet gezonde bedrijven dan stort de economie in.

Volgens de analisten van Weiss Crypto Ratings kan bitcoin hier een rol in spelen:‘Bitcoin kan crises voorkomen, maar deze niet oplossen’. Het is binnen bitcoin niet mogelijk om zomaar de geldpers aan te zetten om de ‘economie te redden’.

Dollar

Dalio denkt ook dat de interesse in de Amerikaanse dollar als reservemunt van de wereld langzaam afbrokkelt. Door het beleid van centrale banken is de miljardair het vertrouwen in de dollar persoonlijk ook kwijt, hij vindt cash als spaarmiddel maar niks.

Dalio liet zich ook wel eens uit over bitcoin, hij vindt de koers (nog) te volatiel om als spaarmiddel te dienen.

Luister hieronder naar de Hup Bitcoin podcast aflevering met Jan-Willem Burgers over geldcreatie en de rol van bitcoin in de wereld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...