Volgens Dalio houden centrale banken zich in ‘normale tijden’ vooral bezig met geld dat richting banken gaat om uit te lenen. Dit is het schuldsysteem en andere financiële assets strijden met elkaar. De Amerikaan stelt dat de situatie nu heel anders is: de economie en de markten worden gedreven door assets in het bezit van centrale banken.

Je kunt je overigens afvragen hoe vrij de markten ooit geweest zijn wanneer centrale banken dit soort dingen altijd al konden.

Marktmakers

Deze situatie maakt centrale banken marktmakers. Dit scenario kwam tot stand na de crisis in 2008. Vanaf dat moment waren markten niet meer vrij.

In het huidige systeem is het echter bijna noodzakelijk om dit soort noodgrepen te doen. Als centrale banken geen geld creëren om uit te lenen aan gezonde en niet gezonde bedrijven dan stort de economie in.

Volgens de analisten van Weiss Crypto Ratings kan bitcoin hier een rol in spelen:‘Bitcoin  kan crises voorkomen, maar deze niet oplossen’. Het is binnen bitcoin niet mogelijk om zomaar de geldpers aan te zetten om de ‘economie te redden’.

Dollar

Dalio denkt ook dat de interesse in de Amerikaanse dollar als reservemunt van de wereld langzaam afbrokkelt. Door het beleid van centrale banken is de miljardair het vertrouwen in de dollar persoonlijk ook kwijt, hij vindt cash als spaarmiddel maar niks.

Dalio liet zich ook wel eens uit over bitcoin, hij vindt de koers (nog) te volatiel om als spaarmiddel te dienen.