China digitale munt renminbi yuan

Angst voor bankrun in China, restricties opgelegd voor grote geldopnames

China laat weer eens zien waarom Bitcoin zo belangrijk is. Het land voert namelijk controles uit op grote geldtransacties. Hiertoe is besloten nadat verschillende bankruns er voor zorgden dat kleinere bankinstellingen dreigden om te vallen.

Bank restricties China

De maatregelen zullen als eerste in de provincie Hebei worden geïntroduceerd. Het legt restricties op voor bedrijven en individuen die grote hoeveelheden contant geld willen opnemen. Hiervoor moet eerst toestemming verleend worden, volgens een verklaring van de People’s Bank of China.

Bloomberg meldt ook dat het gaat over opnames van meer dan 100.000 – 300.000 yuan voor individuen. Omgerekend komt dit neer op bedragen tussen de $14.000 en $42.000.

Voor bedrijven ligt de limiet al een stuk hoger, namelijk op de 500.000 yuan. Dit staat gelijk aan $70.000. De marge tussen de bedragen komt door verschillen tussen regio’s.

De maatregelen zouden kleinere banken de tijd geven om zich voor te bereiden op grote opnames van liquiditeit, aldus Michael Pettis. Hij is professor op de Peking University.

“In de loop van de tijd kunnen ze er ook toe leiden dat grotere depositohouders geleidelijk hun rekeningen overschakelen van riskantere lokale banken naar grotere, minder risicovolle banken. Dit is iets waar Peking de voorkeur aan geeft als ze het banksysteem hercentraliseren.”

Digitaal geld … en Bitcoin

Deze verandering lijkt uit te wijzen als opstapje naar de aanstaande digitale valuta van China. Naar verwachting gaat deze dit jaar uitgerold worden. En deze munt is, om het even simpel te zeggen, giga-centraal geregeld.

Vorige maand sprongen de autoriteiten al voor twee lokale banken in de bres om bankruns te voorkomen. De Chinese staat werd ook al gedwongen tot bailouts van verschillende banken.

De oplossing voor deze individuen of bedrijven is een inkoppertje. Banken zijn namelijk overbodig met Bitcoin. En met Bitcoin ben je zelf de baas over het geld. Bailouts zijn niet aan de orde van de dag en bankruns zijn irrelevant.

Echter is Bitcoin juist een gevaar voor deze banken. En dus is deze oplossing ook weer niet zo makkelijk aan de man te brengen. Helemaal niet in een land als China. Handel in Bitcoin met de yuan is namelijk verboden. Dit resulteert in een enorme populariteit in de USDT stablecoin. Ook de Over The Counter (OTC) desks genieten in het Aziatische land aan populariteit.

Neem ook eens ene kijkje in een van onze Telegramchats en praat mee over het nieuws!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!