Wat is Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA)?

Een populaire manier om Bitcoin (BTC) te kopen is het direct investeren van je totale budget, ook wel bekend als ‘Lump Sum’ (LS). Wachten op een dip in de prijs en hup: je budget richting bitcoin.

Maar een andere manier om Bitcoin te kopen is de zogenaamde Dollar Cost Averaging, kortweg DCA.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat houdt in dat je gedurende een periode steeds voor hetzelfde bedrag een stukje van bijvoorbeeld de Bitcoin koopt. Dat kan bijvoorbeeld per week, per maand of per kwartaal.

Een van de voordelen is dat je daarmee je marktrisico’s in een zeer volatiele markt beperkt. Hoe ga je ermee aan de slag en hoe kun je het goed toepassen op de Bitcoin markt?

Bitcoin en dollar cost averaging

De standaard manier van DCA is dat je dus steeds structureel een beetje Bitcoin bijkoopt volgens een vast stramien.

Dus stel je budget is $2.000, dan kun je verspreid over 10 weken elke week $200 in BTC steken. Of je kiest een langere periode met een kleiner bedrag per week.

Met DCA ondervang je eventuele prijsdalingen, waardoor je gemiddelde inkoopwaarde daalt.

Anderzijds, het kan ook voorkomen dat de prijs juist stijgt in die 10 weken waardoor je gemiddelde inkoopwaarde juist hoger wordt. Dus zal je rendement ook een stuk lager worden. Je had immers meer kunnen kopen op de lagere prijs.

Maar door de bank genomen neem je met DCA minder marktrisico dan met ‘Lump Sum’.

Je kunt ook wat spelen met de inlegbedragen. Bijvoorbeeld iets meer inleggen zodra de prijs in je ogen lager is dan je eerste inleg. Of juist een vast bedrag, wat doorgaans gebruikelijk is. Of juist minder zodra de prijs in je ogen juist hoog is.

Een andere manier om wekelijks iets meer in te leggen in absolute zin of juist elke week minder. Het is maar net waar je zelf het best mee kan werken.

Wat is Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA)?

DCA en ‘hodling’

Actieve handelaren zullen altijd technische indicatoren gebruiken om te bepalen of een prijs in hun ogen laag of juist hoog ligt.

Maar het overgrote deel van de Bitcoin markt zijn Hodlers, beleggers voor de langere termijn. Uit recent onderzoek van Chainalysis blijkt dat slechts 3,5 miljoen van de 18,4 miljoen BTC gebruikt wordt om actief te handelen.

Maar de onderzoekers schatten in dat 60% van de markt ‘hodlers’ zijn. Dat is groep mensen die eerder Bitcoin bijkoopt, en voor lief neemt dat de prijs soms wat hoger ligt dan met actieve trades.

Dat neemt men voor lief. In de onderstaande grafiek is ook te zien dat DCA in vergelijking met Lump Sum kan renderen afhankelijk van de marktsituatie.

Wat is Bitcoin Dollar Cost Averaging (DCA)?

Concluderend, DCA is een geëigende manier om je marktrisico’s te beperken. Maar houd daarbij altijd de marktsituatie in de gaten. Stel dat een asset een diepe daling maakt, is het wellicht verstandiger om je DCA wat flexibeler in te stellen.

Want DCA’en in een vallende markt kan ertoe leiden dat je uiteindelijk meer verlies leidt.

DCA-tool

In Nederland was er met Bittr een aanbieder die DCA’en mogelijk maakte, maar de start-up was genoodzaakt de stekker eruit te trekken.

Aanleiding waren de strenge eisen van de ‘cryptowet’ in Nederland, die per 21 mei zijn ingegaan.

Op dit moment heeft ontwikkelaar Jorijn Schrijvershof een DCA-tool ontwikkeld, waarmee je via een Nederlandse broker of exchange weer kan DCA’en.

Dat vergt voor de beginner wel wat instelwerk. Vraag daarom hulp in een van de Nederlandse bitcoin communities op Telegram.

Meepraten? Kom gezellig langs op in onze Telegram-groep. Join het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Interview Ruben Waterman

Beluister ook het interview met Ruben Waterman van Bittr, waarbij het ook over DCA’en ging.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwstrading

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.