bitcoin btc VS

Tweede stimulus van $1.200 op komst, gaat Bitcoin opnieuw profiteren?

Het is al weer een aantal maanden geleden dat Amerikaanse burger voor het eerst financiële steun kreeg. In een interview van 26 juli met CNN bevestigde Larry Kudlow, economisch adviseur van het Witte Huis, dat Amerikanen nog eens een stimulus cheque van $1.200 zullen ontvangen. Bij de vorige uitreiking van de cheque schoten de aandelenbeurzen en ook Bitcoin omhoog.

Stimulus cheque

De financiële vergoedingen zijn onderdeel van een stimuleringspakket van ongeveer $1 biljoen. Op 23 juli werd voor het eerst duidelijk dat er een tweede ronde aan komt.

De Amerikaanse Treasury stuurde eind maart iedere volwassen Amerikaan (die minder dan $75.000 verdient) een cheque van $1.200. Volgens Newsweek hebben veel Amerikanen echter de eerste cheques nog helemaal niet ontvangen. En er werden destijds ook cheques uitgedeeld aan mensen die al lange tijd waren overleden.

Steven Mnuchin, Minister van Financiën heeft laten weten dat de tweede reeks van vergoedingen in augustus zal worden uitgedeeld. In veel gevallen zal de cheque dan pas in november te gebruiken zijn.

Bitcoin

In maart waren er mensen die van het hele bedrag direct Bitcoin kochten. Het werd een beetje een running gag. Als reactie werd er zelfs en Twitter bot gebouwd die de prijs bij houdt voor iedereen die dit destijds deed. Op moment van schrijven is de $1.200 van toen al bijna 50% meer waard geworden.

De cheques zijn bedoeld om de burger in economisch moeilijke tijden tegemoet te komen. De werkeloosheid is als gevolg van de pandemie enorm toegenomen. Ruim 1 op de 10 Amerikanen heeft geen werk meer.

Maar er waren dus ook veel Amerikanen die er voor kozen om Bitcoin te kopen van deze $1.200. Brian Armstrong van Coinbase liet destijds al weten dat het aantal stortingen en aankopen op de beurs ter waarde van exact deze $1.200 die maand verviervoudigde.

Op Reddit worden mensen al weer opgehitst om opnieuw Bitcoin te kopen van dit ‘gratis geld’. Wellicht gaan we de komende tijd dus een soortgelijk patroon zien.

Kritiek

Er vanuit de hoek van de Bitcoin community ook veel kritiek op dit plan. Want hoe kan er zoveel geld weggegeven worden? Er blijkt in economisch onrustige tijden geen limiet te zitten op fiat geld. De printer goes brrrr om de economie een boost te geven en de burgers tevreden te houden.

De Amerikaanse schuldenberg schoot in april al door de 24.000 miljard dollar en op deze manier lijkt het plafond nog niet bereikt. Bitcoin is hierin natuurlijk een tegenhanger. Het is geld zonder centrale bank die het bij kan maken. Het is hard geld en de unieke eigenschap van digitale schaarste.

Want nog even kort: Bitcoin is niet te maken. De maximale supply staat vast en we weten op basis van wiskunde en cryptografie dat dit tot 2140 geleidelijk oploopt tot er 21 miljoen BTC is uitgegeven. Bij de dollar, euro en alle soorten fiduciair geld is dat anders.

Tijdens de vorige cheque had Bitcoin ironisch genoeg te maken met de halving, waardoor dit een mooi contrast veroorzaakte. Bitcoin werd schaarser, de dollar juist minder schaars.

Heb je vragen over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!