Belastingdienst Amerika: ‘Microbetalingen op Bitcoin netwerk zijn belast’

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service, stelt dat een inkomen in Bitcoin en andere cryptovaluta uit zogenoemde ‘micro tasks’ ook belast zijn. Dat blijkt uit een memo die in juni is opgesteld en die op 28 augustus is gepubliceerd.

Bitcoin verdienen

De memo is geschreven naar aanleiding van een vraag vanuit de Small Business en Self Employed Division van de overheidsinstantie. Het document gaat in op een grijs gebied in het toezicht: inkomen uit op cryptogerelateerde producten of diensten.

Het laat ook zien hoe de belastingdienst denkt over dit soort innovatie. De vraag die centraal staat is:

"Is convertible virtual currency received by an individual for performing a microtask 
through a crowdsourcing or similar platform taxable income?"

Of in het Nederlands: “Is virtuele valuta verdiend met microtasks een belastbaar inkomen?”

Volgens de auteur van de memo, Ronald Goldstein van de Income Tax and Accounting Division, is het antwoord heel simpel: “Ja!”

“… een belastingbetaler die virtuele valuta ontvangt in ruil voor het uitvoeren van een microtask via een crowdsourcingplatform, heeft een vergoeding ontvangen in ruil voor het uitvoeren van een dienst. De ontvangen virtuele valuta is belastbaar als gewoon inkomen.”

Goldstein merkt op dat er verschillende microtasks zijn waarvoor een gebruiker kan worden betaald. Hij verwijst naar manieren hoe bedrijven dit kunnen aanbieden “om werknemers uit te betalen in Bitcoin of andere virtuele valuta als de werknemer data verwerkt of afbeeldingen recenseert.”

Belastbaar inkomen

We hebben eerder wel eens in een artikel deze microbetalingen voor kleine klusjes uitgelegd. Microlancer.io is een voorbeeld van een platform waarvoor je via het Lightning Network uitbetaald kunt krijgen voor opdrachten.

Andere bekende namen zijn earnsats.co en EarnCarrot. Op laatstgenoemde website kun je sats verdienen door een bug te melden of door een bijdrage te leveren aan de Bitcoin Core client.

Goldstein geeft nog enkele andere voorbeelden, zoals het verdienen van ‘virtuele valuta’ voor het downloaden van een bepaalde app uit een appstore en het achterlaten van een positieve recensie.

Ook kun je kleine beetjes geld verdienen met het voltooien van online quizzen en enquêtes of het registreren van accounts bij verschillende online services.

Traditioneel systeem

Het is erg interessant om te zien dat de belastingdienst zich nu even deze thema’s buigt. Met euro’s en bankbetalingen zijn deze microbetalingen niet gangbaar (en praktisch gezien niet mogelijk).

Bitcoin opent met Lightning een hele nieuwe markt voor business modellen. En zoals het altijd gaat: regels kunnen alleen worden gemaakt als reactie op een ontwikkeling. Om nog maar niet te spreken over de potentie van moneystreaming.

De Amerikaanse belastingaangifte voor 2020 gaat de ook al extra scherp in op Bitcoin. Vorige week meldden we al dat er op de eerste pagina een vraag aan geweid is.

De IRS wil graag graag weten of je bitcoin hebt ontvangen, verkocht, verzonden, geruild en of je op een andere manier aan ‘virtuele valuta’ bent gekomen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!