bitcoin btc hack bitfinex

Boete van $572 miljoen voor oplichter achter Bitcoin piramidespel

De Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) eist $572 miljoen van de eigenaar van het frauduleuze Bitcoin handelsplatform Control-Finance, schrijft FinanceFeeds.

Waakhond op de stoep

Ze verwijzen naar een voorgesteld default judgment dat donderdag door de CFTC bij de New York Southern District Court is ingediend. Dit is een verstekvonnis, wat betekent dat het gaat om een uitspraak van de rechter waarbij de aangeklaagde partij niet aanwezig is.

Meestal is een verstekvonnis een uitspraak waarin staat dat je bent veroordeeld tot het betalen van een bedrag aan de wederpartij. En dat is hier dus ook het geval.

Volgens het vonnis moet Benjamin Reynolds, de eigenaar en directeur van Control-Finance, maar liefst $572 mijloen betalen.

Het grootste deel hiervan, namelijk $429 miljoen, is een boete. Er komt nog eens $143 miljoen aan restitutie bovenop, omdat hij niet is verschenen en de aanklacht van de CFTC niet heeft beantwoord. Deze werd in in juni 2019 al ingediend.

Verduisteren van Bitcoin

Reynolds wordt ervan beschuldigd dat hij minstens ruim 22.858 Bitcoin heeft verduisterd. Destijds was het $147 miljoen waard, en momenteel meer dan $270 miljoen.

Deze Bitcoin is afkomstig van meer dan 1.000 klanten die via het piramidespel van Control-Finance zijn binnengekomen. Onder de noemer “Affiliate Program”  haalde hij duizenden BTC in kas. Reynolds beloofde tot wel 45% rendement per maand.

Begin september 2017 beëindigde hij echter ineens de activiteiten van Control-Finance en haalde hij de website offline. De betalingen aan klanten werden stop gezet en zo kwam er een einde aan de ponzi.

Via de mail kregen de ‘klanten’ nog wel te horen dat alle Bitcoin voor november 2017 teruggestuurd zou gaan worden.

“In werkelijkheid hebben de beklaagden geen transacties gedaan namens de klanten, geen winsten voor hen behaald en hun stortingen verduisterd.”

Aanklacht CFTC

Volgens het voorgestelde verstekvonnis van gisteren krijgt Reynolds ook een permanent verbod om Bitcoin te handelen. Je zou het kunnen zien als een gebiedsverbod bij exchanges.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!