bitcoin btc hack bitfinex

‘Bitcoin (BTC) verreweg de meest populaire cryptomunt op dark web’

Bitcoin (BTC) is de meest populaire cryptomunt onder kopers en verkopers op het dark web, zo blijkt uit onderzoek van The Block.

Bitcoin (BTC) en dark web

Op het dark web zijn cryptovaluta in trek, omdat ze (pseudo-) anonieme transacties mogelijk maken. Dat maakt het lastiger om de zender én ontvanger precies te achterhalen.

Onderzoeker Steven Zheng van The Block trekt zijn conclusies na 49 dark web markten te hebben ondervraagd. 98% van deze marktplaatsen ondersteunen Bitcoin, gevolgd door privacymunt Monero met 45%.

De resultaten zijn niet verrassend, Bitcoin is verreweg de meest liquide munt op de markt. Dat maakt het relatief gemakkelijk om hem in een fiat valuta te verzilveren.

Ook de resultaten van 2019 lieten vergelijkbare uitkomsten zien.

‘Mixen populairder’

Maar ook het type transacties is aan verandering onderhevig. Doordat overheden en opsporingsdiensten transacties met cryptovaluta strenger onderzoeken, zoeken gebruikers alternatieven.

Daar kunnen diverse motieven achter schuilen. Financiële privacy is een grondrecht en een groeiende groep lijkt daar gevoelig voor.

Een andere categorie zijn transacties afkomstig van criminele organisaties. Tussen de 1% en 5% van alle Bitcoin transacties zijn aan te merken als ‘verdacht’.

Uit onderzoek van Bitfury Chrystal blijkt dat het mixen van Bitcoin populairder is. In een mixer gooi je een aantal transacties in een ‘wasmachine’, die ze door elkaar husselt. Het doel is het afschermen van iemands identiteit.

Na het mixen is namelijk de afzender en ontvanger niet meer zichtbaar. Je Bitcoin krijgt simpelweg een ander adres toegewezen.

Een veelgebruikte methode is CoinJoin, ondersteund door wallets zoals Wasabi en Samourai. CoinSwap is daar recentelijk bijgekomen als technologie, maar daar bestaan nog geen wallets voor.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!