Expats Libanon richten ‘Bitcoin Beirut’ fonds op voor slachtoffers explosie

Het ‘Bitcoin Beirut fonds’ wil de slachtoffers van de explosie in de hoofdstad van Libanon tegemoet komen. Onder de naam Crypto Disaster Relief For Beirut Explosion willen ze geld ophalen voor de getroffen Libanezen die hun toekomstperspectief met een (letterlijke) klap zagen instorten.

Bitcoin donaties

Waar het land al getroffen was door enorme inflatie kwam er na de coronacrisis twee weken geleden nog een ramp bovenop. Een dodelijke explosie ontnam van meer dan honderd burgers het leven. Daarnaast verloren nog eens honderdduizenden mensen het dak boven hun hoofd.

Intussen zit het banksysteem net zo hard in de problemen. Het is voor de burgers lastig om toegang te krijgen tot hun vermogen.

Bitcoiners hebben de handen in een geslagen om hulp te bieden aan de slachtoffers. Het gelanceerde Bitcoin fonds is opgericht door enkele in Europa gevestigde Libanese expats. Ze maken zich zorgen over de enorme bankencrisis die de economie verder kan verlammen.

Je kunt doneren in Bitcoin (helaas niet via Lightning), maar ook met andere cryptovaluta zoals Ethereum, Tether, Ripple USDC, Litecoin, Bitcoin SV en Bitcoin Cash.

Betalingen zonder bank

De ‘Bitcoin Beirut’ campagne deelt via Instagram een bericht waarin ze het corrupte financiële systeem aankaarten. Ze benadrukken hierin ook de voordelen van betalingen met cryptovaluta, buiten de traditionele banken om.

“Zo kan corruptie, inefficiëntie en technische gebreken omzeild worden.”

Het fonds stelt de lokale burger in staat om toegang te krijgen tot OTCdesks en de liquiditeit. Lokale non-profit organisaties, waaronder Baytna Baytak, worden gefinancierd door het Bitcoin Beirut fonds om de mensen te helpen voedsel, onderdak en veiligheid te vinden.

View this post on Instagram

Expats, locals, internationals or any cryptocurrency owner, if you wish to help Lebanon after the disaster that hit Beirut on the 4th of August, by donating cryptocurrencies: this post is for you!! A cryptocurrency disaster relief donation fund has been set up by Lebanese expats that wish to help in any way possible. If interested visit the following correspondent website www.cryptofundlebanon.com The beneficiary organizations of this crowd funding are: @muwatinlebnene, @embrace_lebanon, @minteshreen and @baytna_baytak. This initiative aims at diversifying the flow of donations coming to Lebanon and at bypassing the corrupt Lebanese conventional financial system: the banks. The crowd funding will help the organizations provide food, shelter and medical assistance for the victims of the explosion. For more information, please contact: @anthonyhayek1 or @sergeanghelopoulos

A post shared by مواطن لبناني (@muwatinlebnene) on

 

Onder andere Saifedean Ammous, afkomstig uit Palestina, organiseert de fondsenwerving voor het Libanese Rode Kruis en Beit el Baraka. Mede door zijn inzet zijn er al enkele honderden dollars opgehaald.

In april steeg de prijs van Bitcoin in Libanon op het platform LocalBitcoins nog naar $15.000. Destijds was dat bijna twee keer zo hoog als de spotprijs markt op de wereldwijde exchanges.

Het grote probleem was de afwezigheid van voldoende Amerikaanse dollars in het land. Initieel was de Libanese pond nog gekoppeld aan de waarde van de dollar, maar deze wisselkoers is door een tekort aan dollars niet meer aan te houden.

Spaarders zijn gedwongen om hun tegoeden tegen de Libanese pond op te nemen. Een hard gelag voor de lokale bevolking, die op zoek gingen naar oplossingen

Bron: Cryptopolitan

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!