Dit zijn de 7 belangrijkste ontwikkelingen van het Bitcoin Lightning Network

Het Bitcoin Lightning Network bestaat al weer enkele jaren, maar het protocol is nog lang niet uit ontwikkeld. Ook vandaag de dag wordt er nog hard aan de verschillende implementaties gewerkt. In dit artikel zetten we de 7 grootste en belangrijkste ontwikkelingen van dit jaar op een rijtje.

Lightning (LN) is een tweede laag bovenop Bitcoin waarmee je supersnel en goedkoop kunt betalen. Het is een netwerk van betaalkanalen tussen nodes. Ben je niet bekend met deze schaalbaarheidsoplossing? Lees dan vooral eerst onze uitlegpagina eens door!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Watchtowers

Ten eerste zijn dat de watchtowers. Een watchtower betekent letterlijk uitkijktoren en zo fungeert dit stukje software ook bij het LN. Het is een scheidsrechter die een signaal uitstuurt zodra je node offline is.

Want stel je voor dat jouw node onverhoopt offline gaat, en dat een peer plots een betaalkanaal sluit en de Bitcoin ‘meeneemt’ die hier in zat. Dan kan jouw node niet ingrijpen om deze frauduleuze actie tegen te houden.

Om dit te voorkomen kun je watchtowers inzetten, die alles voor jou in de gaten houdt en je bericht als er iets niet klopt. Ze slaan ook alle de informatie van je betaalkanaal lokaal voor je op, zodat terug te zien is wat er aan (betaal) acties heeft voorgedaan.

Watchtowers zijn feitelijk onderdeel van een grotere oplossing, wat ook wel bekend staat als het eltoo protocol. Eltoo lost een groot deel van het probleem op door de status van een betaalkanaal niet backwards compatible te maken.

2. Lightning Loop

De tweede ontwikkeling is een tool om betaalkanalen te beheren. Als je de hele dag (als winkelier) alleen maar betalen binnen krijgt, zal je een tekort kunnen krijgen aan inbound capacity.

En als je de hele dag alleen maar betalingen doet via LN, zou het kunnen zijn dat de satoshi’s aan jouw kant van de betaalkanalen op raken.

Dan zou je er voor kunnen kiezen om met Loop In of Loop Out dit op te lossen (met een enkele on-chain betaling). Je zou het kunnen vergelijken met een winkelier die aan het einde van de werkdag de kassa leeg haalt.

Lightning Labs heeft enkele weken geleden een dashboard gelanceerd die dit makkelijker maakt.

3. LSAT

De derde feature komt ook uit de stal van Lightning Labs. LSAT staat voor Lightning Service Authentication Tokens en het is een protocol dat werkt voor het managen van authentificatie gecombineerd met een betaalmechanisme.

Hiermee zou je bijvoorbeeld money streaming applicaties kunnen bouwen. Of websites waarbij je automatisch een klein beetje Bitcoin betaalt voor iedere artikel die je leest.

Het voordeel is dat je niet telkens handmatig met een wallet deze invoice hoeft te betalen, maar dat het werkt met en authentificatie token.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]LSAT is een nieuwe protocol standaard voor authenticatie en betaalde APIs (met als voorkeursvaluta: sats!) dat is ontwikkeld door Lightning Labs. Het maakt gebruik maakt van de zeer bekende HTTP 402 (payment required) status code. LSATs kan zowel dienen als authentificatie, maar ook als betaalmechanisme voor betaalde APIs.[/penci_blockquote]

4. LNURL

De vierde ontwikkeling is essentieel voor de adoptie van Lightning. LNURL is een protocol dat helpt om als peers met elkaar te communiceren. Dit kan gaan over het betalen van een invoice, het openen van kanalen of het inloggen op websites.

Er zijn verschillende soorten LNURL’s:

Op GitHub staat meer documentatie over de voordelen van deze verschillende lnurl’s.

5. Bitcoin goes Wumbo

Voor de adoptie van Lightning is het ook belangrijk dat betalingen tussen exchanges mogelijk worden. En stortingen of opnames tussen exchanges gaan echter vaak over grote bedragen, terwijl Lightning is ontwikkeld als oplossing voor microbetalingen.

Door de komst (en activatie) van Wumbo channels is de stap voor beurzen om Lightning te omarmen kleiner geworden. Met Wumbo zijn de betaalkanalen groter en zijn de limieten qua maximale groottes van LN betalingen ook opgerekt.

Voorheen was de limiet voor een betaalkanaal 16 miljoen (2^23) satoshi’s per betaalkanaal. Inmiddels zijn er (na de introductie van Wumbo) al meerdere betaalkanalen van meer dan 2 BTC (200 miljoen satoshi’s)

6. Keysend

Daarnaast is betaalgemak ook een belangrijk aspect dat de adoptie van Lightning moet versnellen. Het is op dit moment nog gangbaar dat je voor iedere betaling die je via Lightning doet, een aparte/nieuwe invoice moet maken.

Daardoor moet je als verzender en ontvanger altijd contact met elkaar hebben om elkaar te kunnen betalen.

Door de accept keysend functie is het mogelijk om direct betalingen te doen naar de public key van de ontvanger. Dat werkt eigenlijk net alsof je Bitcoin naar iemand wallet adres stuurt.

Deze functie is ook de basis van chatapps zoals Sphinx en Juggernaut.

7. Multi-Part Payments

Tot slot gaat de komst van Multi-Part Payments de adoptie van Lightning ook versnellen. Deze feature is al enkele maanden actief in lnd (de implementatie van Lightning Labs) en ook c-lightning ondersteunt MPP’s.

Sinds vorige week is er echter ook een mobiele wallet die het mogelijk maakt om één betaling via meerdere betaalkanalen te routen. Dat zorgt er voor dat je minder snel tegen limieten aan komt te zitten.

De wallet Zeus van Evan Kaloudis is de eerste app waarbij je deze MPP’s kunt doen (zonder de command line interface te hoeven gebruiken). Een grote stap voorwaarts wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van Lightning dus!

Heb je vragen over Lightning? Kom dan eens langs in onze speciale Lightning chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning