MIT: ‘Bitcoin versnelde gesprekken over Central Bank Digital Currency’

Het idee van een volledig digitale valuta is niet nieuw, maar bitcoin gooide extra olie op het vuur. Dat stelt Neha Narula. Narula is het hoofd van het MIT Digital Currency Initiative.

Digitale valuta

Onderzoekers van The Block vroegen Narula naar haar inzichten op het gebied van Central Bank Digital Currency’s (CBDC’s). Vaak wordt er naar Facebook en hun eigen munt genaamd Libra gewezen als startsein voor de drang naar een volledig digitale bankenmunt, maar de onderzoekster ziet bitcoin als belangrijke katalysator.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Narula: ”We hebben een unieke kans om iets te maken dat is als cash, maar dan digitaal. Bitcoin gaf het startsein waarna de Bank of England begon met schrijven over dit idee. Het idee van digitale valuta en e-money ging al langer rond, maar bitcoin versnelde het proces.”

Concurrentie?

Een volledig digitale munt die uitgegeven wordt door een centrale bank is niets meer of minder dan de huidige valuta als de euro of dollars in een nieuw jasje. Bitcoin haalt juist het geldcreatie gedeelte weg bij centrale banken.

Waar het idee van bitcoin een aantal jaar geleden nog werd weggelachen, zijn nu allerlei partijen bezig om op verschillende manieren mee te doen in de wereld van digitale valuta.

Visie

Narula ziet CBDC’s als een serieuze optie, maar het is uiteindelijk de vraag hoe dit soort projecten invulling krijgen.

Narula: ”Er zijn verschillende belanghebbenden met verschillende visies en eisen. We weten nog niet hoe dat uitpakt. De wereld van crypto is een laboratorium om te experimenteren met deze ideeën, maar het is nog klein.”

En vergeet niet: deze initiatieven worden gelanceerd in een wereld waar bitcoin langzaam aan een gevestigde naam is geworden in gesprekken over digitaal geld. Een eventuele volledig digitale bankenmunt moet opboksen tegen het vrije netwerk van BTC.

MIT Digital Currency Initiative

Het Digital Currency Initiative is een team van onderzoekers van MIT die zich bezig houden met onderzoek naar bitcoin en andere initiatieven.

In een Hup Bicoin aflevering spraken we met Gert-Jaap Glasbergen. Hij is ook actief binnen MIT en richt zich met zijn onderzoek met name op bitcoin miners. Luister de onderstaande podcast, enjoy!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...