Dieven versturen $5,6 miljoen aan Bitcoin van hack in 2016

In augustus van 2016 verloor de bitcoinbeurs Bitfinex 120.900 bitcoin (BTC). Sinds deze gebeurtenis worden de geldstromen rondom deze hack goed in te gaten gehouden door allerlei partijen.

Ten tijden van de hack waren deze bitcoin zo’n $72 miljoen waard. Nu zou dit stapeltje bij elkaar richting de $1,4 miljard gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Recentelijk verstuurde de criminelen een deel van deze gestolen bitcoin naar andere adressen. Het gaat om 473,3 BTC ter waarde van zo’n $5,6 miljoen op dit moment.

Gestolen bitcoin verplaatst

Whale Alert maakte een melding van een transactie. De fondsen werden eerst naar een onbekend adres gestuurd, waarna de BTC werden opgesplitst en verstuurd naar meerdere adressen. 467 van deze bitcoin zijn inmiddels weer samengebracht.

Het is nog altijd niet bekend wie er precies achter de hack van Bitfinex zat en wie dus in het bezit is van de bitcoin.

Klanten van Bitfinex moesten ten tijden van deze hack overigens een deel van hun balans op de beurs inleveren, namelijk 36%. Zij kregen daar een BFX token voor terug die zij konden inruilen voor aandelen in het moederbedrijf van de beurs.

Waar komt die bitcoin terecht?

Het is de vraag wat dieven met de gestolen bitcoin kunnen en doen. Rich Sanders, CEO van de analysebedrijf CipherBlade vertelt tegenover Decrypt zijn ideeën over deze zaak.

Sanders: ”Ze gaan de fondsen verdelen over een aantal wallets en deze versturen naar InstaSwap of andere beurzen zonder strenge Know-Your-Customer (KYC) regels.”

Vervolgens gaan de hackers in een rap tempo de fondsen naar deze verschillende beurzen sturen. Dat zorgt ervoor dat het actief volgen van de geldstromen veel tijd en energie kost.

De grote beurzen proberen actief gestolen bitcoin te weren door bepaalde adressen op een zwarte lijst te zetten. Maar dat geldt lang niet voor alle beurzen, en daarnaast kun je er vanuit gaan dat dit soort criminelen niet direct naar een beurs gaan waar zij zichzelf moeten identificeren.

Kleinere beurzen hebben niet de financiën om dit soort geldstromen goed te analyseren. Volgens Sanders geeft ze dat een makkelijk excuus: ”Hoe konden wij het weten?” kunnen zij dan zeggen.

Uiteindelijk komt het geld echter wel bij de grootste beurzen terecht volgens Sanders: Binance en Huobi noemt hij specifiek als belangrijkste eindpunten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...