Brit eist 1,6 miljoen euro in bitcoin, hij verstopte metaal in babyvoeding

Nigel Wright heeft geprobeerd om supermarktketen Tesco af te persen voor een bedrag van 1,4 miljoen pond aan Bitcoin (BTC). Dat is omgerekend 1,6 miljoen euro.

De Britse boer stopte stukjes metaal in babyvoeding. Vervolgens eiste hij in een aantal brieven van Tesco een nogal hoge vergoeding

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De politie heeft de zaak maar liefst 2 jaar in onderzoek. Het gaat in de boeken als de grootste afpersingszaak uit de Britse geschiedenis.

Metaal in babyvoeding

Wright (45) is veroordeeld voor een aantal vormen van chantage en het vergiftigen van voeding, zo meldt de BBC. Eind september legt de rechter hem zijn straf op.

‘De veroordeling is het resultaat door een goede samenwerking van alle betrokken partijen’, aldus een woordvoerder van Tesco.

Wright liep tegen de lamp toen op camerabeelden te zien was hoe hij potjes met vergiftigd babyvoedsel in de schappen terugzette.

Wonder boven wonder zijn er geen slachtoffers gevallen. Moeders zagen direct de metaal nog voordat de voeding was gebruikt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Een van de moeders”]’Het was vreselijk. Ik voelde me misselijk en was compleet in shock'[/penci_blockquote]

Afpersing

Tussen mei 2018 en februari 2020 ontving Tesco een aantal anonieme brieven, waarin een grote hoeveelheid Bitcoin is geëist.

In één van de brieven staat de onheilspellende waarschuwing:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Stel dat de baby zijn mond snijdt aan het metaal en daardoor gaat bloeden. Of hij krijgt interne bloedingen in het buikje. Zolang jullie (Tesco) betalen, zijn zij gered’. [/penci_blockquote]

Wright is op 25 februari dit jaar gearresteerd, vlak voor de uitbraak van COVID-19. De autoriteiten wisten nog 100.000 Britse pond aan Bitcoin te achterhalen. Deze heeft Wright verstuurd aan undercover agenten tijdens dit langdurige onderzoek.

De rechter heeft om een psychiatrisch onderzoek gevraagd, omdat Wright een mentale stoornis heeft of lijkt te hebben.

Wright is ook veroordeeld voor chantage van een chauffeur voor £150.000 aan Bitcoin vanwege een uit de hand gelopen verkeersruzie.

Crime

Bitcoin kan voor criminelen een interessante optie zijn omdat je zonder toestemming van een derde partij een betaling kunt ontvangen. Het Bitcoin netwerk discrimineert niet, dus ook kwaadwillenden mogen er gebruik van maken.

Maar criminelen mogen zich niet ongezien wanen op de blockchain. Want de transacties op het bitcoin netwerk zijn pseudo-anoniem. Met andere woorden: iemand moet wel erg zijn best doen om zijn echte identiteit niet gekoppeld te zien aan de bitcoin wallets die hij gebruikt.

In februari dit jaar was er sprake van een bombrievenlegger op diverse plekken in Nederland. Daarbij eiste de ‘bommenlegger’ ook een onbekende hoeveelheid Bitcoin.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...