Waarom is de dollar zo belangrijk voor de Bitcoin (BTC) koers?

De dollar stijgt in waarde en de Bitcoin koers vervalt in een consolidatiefase. Waarom is deze relatie zo belangrijk voor de markt?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Bitcoin en goud prijs zijn gezakt de afgelopen dagen, terwijl de US Dollar Index herstelt. Deze index staat op het hoogste niveau sinds 4 maanden.

Gaat de Bitcoin koers dalen richting $10.000 of is dit een storm in een glas water? Analisten wagen zich aan een aantal voorspellingen.

Sterke dollar, mindere Bitcoin?

De dollar is voor Bitcoin nog steeds de belangrijkste maatstaf om haar waarde te bepalen. Gaat het met de dollar minder, dan is dat goed nieuws voor goud en Bitcoin. Particulieren en bedrijven als de dood voor geldontwaarding. Dan loont het niet om grote hoeveelheden cash op de balans te laten staan.

De recente onthulling van MicroStrategy spreekt wat dat betreft boekdelen: ze stopten $250 miljoen in Bitcoin.

Onderzoekers van de Amerikaanse beurs Kraken concludeerden in een rapport deze maand. Ze duidden de opmars van de munt als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Achter deze stijging zat een sterke correlatie tussen Goud en Bitcoin van 0.93. Beide assets genoten het predicaat safe haven in de markt. Beleggers vluchten in deze assets vanwege de zwakke dollar, het inflatiespook en toegenomen overheidsbemoeienis’ [/penci_blockquote]

Maar markten reageren soms erg op de korte termijn. De Purchasing Manager’s Index (PMI) noteerde een plusje en handelaren halen hun dollars terug uit goud en bitcoin.

US Dollar Index

De afgelopen 48 is de US Dollar Index geklommen naar een waarde boven de 93, zoals de onderstaande grafiek aantoont. Eerder dit jaar moest de dollar nog het onderspit delven tegen bijvoorbeeld de Japanse yen.

Waarom is de dollar zo belangrijk voor de Bitcoin (BTC) koers?

Analisten wijzen op het belang van het verband tussen de dollar en Bitcoin. Die is belangrijker dan de veelbesproken correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkt. Analist en handelaar Scott Melker zegt daarover:

Dat de dollar prijs nu herstelt, heeft negatieve impact op goud volgens Michael Hewson, analist bij CMC Markets. De goud prijs zoekt support bij $1.920 per ounce, iets wat de asset tot nu standhoudt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ook is er onzekerheid welke nieuwe stimuli de Federal Reserve uit de hoge hoed gaat toveren’. [/penci_blockquote]

De pendel kan beide kanten opslaan. Want zodra de centrale bank van Amerika wederom duizenden miljarden bijdrukt, zet dat nieuwe druk op de dollar prijs.

Dat is in ieder geval Karl Schamotta, marktanalist bij Cambridge Global Payments, licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Je ziet nu rust ontstaan bij de short-dollarhandel die de afgelopen maanden zo populair was'[/penci_blockquote]

Bitcoin futures

Ook op de Bitcoin futuresmarkt is de groei aan nieuwe contracten afgevlakt de afgelopen week. De cumulatieve som aan futures lag op ruim 5 miljard dollar, maar die groei lijkt eruit. Of dat ertoe leidt dat de futures gap bij $9.700 gevuld gaat worden, is de grote vraag.

Op de korte termijn heeft de spotprijs last van een bepaald patroon, aldus Dave the Wave. Hij vermoedt dat de koers de komende weken nog tussen de $11.000 en $12.000 blijft consolideren voordat BTC weer een nieuwe beweging maakt.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdollarkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...