Njet! Mediawaakhond Rusland verbiedt populaire Bitcoin (BTC) websites

De mediawaakhond in Rusland (Roskomnadzor) blokkeert opnieuw de populaire Bitcoin vergelijkingssite bestchange.ru. Ook andere Bitcoin gerelateerde sites zijn getroffen.

Bitcoin sites blokkade

Bestchange.ru is een gratis website die gebruikers helpt bij het vinden van de beste wisselkoers voor onder meer het handelspaar Bitcoin-Roebel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een vergelijkbaar verbod was al in 2017 en in maart 2019 van kracht. De site is door de overheid op een zwarte lijst gezet. Via een omweg zoals een VPN service of browser extensies hebben nog steeds toegang.

Het is niet de enige site die getroffen is, want de blokkade geldt ook voor prostocoin.com, cryptorussia.ru en zelfs online bloemenshop lavka-flowers.ru, zo meldt de BTC Times.

Het is binnen de community ook geen verrassing: ook het bekende Bitcoin forum Bitcointalk is in maart dit jaar geblokkeerd door dezelfde mediawaakhond.

Waarom kiest de overheid in Rusland voor deze strategie?

Een recente uitspraak van de rechtbank in Kotlassky maakt veel duidelijk over de intenties van de autoriteiten: er is maar één betaalmiddel in Rusland en dat is de roebel.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Rechter Ropotova Elena Viktorovna”]Artikel 75 van de Russische Grondwet stelt dat de roebel het nationale betaalmiddel is. Het uitgeven van nieuw geld is de exclusieve taak van de centrale bank. Ander geld kan niet uitgegeven worden. [/penci_blockquote]

Bitcoin verboten

De rechtbank oordeelde dat de websites schuldig zijn aan het verkopen van producten en diensten gerelateerd aan Bitcoin.

Ook zou Bitcoin een aantal federale wetten overtreden. Dat heeft betrekking op het decentrale karakter van het Bitcoin netwerk. Overheden hebben er moeite mee dat de technologie en daarmee het netwerk niet is te ‘vangen’ in regels. Met andere woorden: Overheden kunnen Bitcoin niet met één knop uitzetten.

De intentie achter het verbod is het voorkomen van witwassen en financiering van terrorisme via Bitcoin. Een argument wat je vaker hoort in verband met cryptocurrency’s.

Het is niet de eerste keer dat de autoriteiten in Rusland (146 miljoen inwoners) Bitcoin een illegaal goed vinden.

Sergi Shvetsov, een hoge official bij de centrale bank in Rusland, verklaarde op 28 juli het volgende in een YouTube livestream:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Sergei Shvetsov“]De centrale bank oordeelt dat het aankopen van Bitcoin géén investering is. We zien het als een piramidespel of als Russisch roulette. Het heeft géén toepassing op de financiële markt en financiële tussenpersonen mogen burgers niet aanmoedigen om cryptocurrency’s te kopen’.[/penci_blockquote]

Regulering

Deze actie door de mediawaakhond volgt op een recente wet die Poetin recent heeft aangenomen en die in januari 2021 ingaat. De autoriteiten laten daarin een klein kiertje openstaan. Cryptocurrency’s zijn namelijk niet compleet verboden in het land.

Banken in het land mogen een Bitcoin beurs starten én mogen zelf cryptocurrency’s ontwikkelen onder toeziend oog van de centrale bank. Cryptovaluta zijn legaal om te bezitten, maar ze zijn illegaal als betaalmiddel.

Maar deze recente blokkade van bestexchange.ru, een site die géén Bitcoin verkoopt, is zeker geen goed signaal.

De nieuwe wet om cryptocurrency’s te reguleren wordt waarschijnlijk eind december geheel definitief in de wet vastgeklonken.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.