Bitcoin Kopen: Je eerste wallet en BTC aanschaffen

Als je hebt besloten om jouw eerste bitcoin (BTC) te kopen kan je dit op meerdere manieren aanpakken. De voornaamste twee opties zijn bitcoin kopen en bewaren bij een exchange of bitcoin bewaren in jouw eigen wallet.

Het belangrijkste verschil tussen deze twee opties is wie de baas is over jouw bitcoin. Over bitcoin op een exchange heb jij maar weinig controle. Over bitcoin in jouw eigen wallet heb jij de volledige controle.

In dit artikel gaan we voor de tweede optie; een eigen wallet. We gaan de stappen doorlopen om een wallet aan te maken en jouw eerste beetje bitcoin aan te schaffen en bewaren. Tot slot bekijken we hoe bitcoin versturen werkt.

Welke bitcoin wallet kies ik?

Op het gebied van wallets is er veel keuze. Een goede plek om te beginnen is een wallet app voor jouw smartphone. Een makkelijke wallet om mee te beginnen is BlueWallet. Deze app is beschikbaar voor zowel de iPhone als Android en biedt een goede combinatie van veiligheid en gebruiksgemak.

Met de onderstaande stappen gaan we de app instellen, een backup maken en wat bitcoin ontvangen.

Een wallet aanmaken

 • Installeer Bluewallet op jouw smartphone en open de app. Je wordt begroet door deze pagina. Als eerste gaan we de instellingen aanpassen, druk hiervoor op de drie puntjes in de rechter bovenhoek.

 

 • Druk op “Currency” en kies voor Euro.
 • Met de optie “Use Biometrics” kan je de app vergrendelen met een vingerafdruk. Als jouw smartphone geen vingerafdruk scanner heeft kan je in plaats daarvan de optie “Encrypt storage” gebruiken om de app te vergrendelen met een wachtwoord. Het is aan te raden om één van deze twee opties te gebruiken. Hierna kan je terug naar het beginscherm.
 • Druk op “Create a wallet”. Je kan de wallet een naam geven, ik noem mijn wallet “2020”. Druk op “Bitcoin” en dan op “Create”.

 • De app toont nu 24 Engelse woorden. Deze woorden zijn een backup van jouw bitcoin wallet. Noteer de woorden op papier. Noteer ook de nummering van 1 tm. 24, de volgorde van de woorden is belangrijk. Zet ook de naam BlueWallet en de datum er bij.
 • Het is belangrijk dat je dit daadwerkelijk op papier doet en de woorden niet opslaat in een andere app of op een computer! Deze backup noemen we de seed phrase. In het artikel Bitcoin veilig bewaren, hoe moet dat? gaan we dieper in op de reden dat we de seed phrase niet digitaal bewaren.
 • Bewaar het papier met jouw seed phrase op een veilige plek. Als de telefoon stuk gaat heb je de seed phrase nodig om weer toegang tot jouw bitcoin te krijgen.
 • Als je de seed phrase op papier hebt staan kan je drukken op “OK, I wrote this down!”. Dit brengt je terug naar het hoofdscherm waar nu een balans van 0 BTC te zien is. Nu we klaar zijn met het instellen van de wallet kunnen we ons eerste beetje bitcoin ontvangen.

Tussenstap: identiteitscontrole voor aanschaf bij Bitonic.nl

Onder het volgende kopje gaan we een klein beetje bitcoin aanschaffen en ontvangen in onze wallet. In dit voorbeeld kiezen we voor Bitonic.nl, een Nederlands Bitcoinbedrijf met een goede reputatie. Vanwege nieuwe wetgeving is het met ingang van 18 maart 2020 verplicht om een eenmalige identiteitscontrole te doorlopen voordat je bitcoin kan aanschaffen. Voor de identiteitscontrole heb je jouw paspoort of ID-kaart nodig.

Een snelle en gebruiksvriendelijke manier om de verificatie te doorlopen is door gebruik te maken van de app die Bitonic.nl speciaal hiervoor heeft gemaakt. In dit nieuwsbericht vind je een stappenplan voor het gebruik van de app: https://bitcoin.nl/nieuws/sneller-verifieren-met-de-bitonic-verificatie-app-463

Als je de verificatie via de app hebt doorlopen kan je direct verder met de volgende stap.

Bitcoin ontvangen

 • Druk op het blauwe vlak om de wallet te openen. Op deze pagina hebben we onder andere de knoppen “marketplace” en “Tap here to buy Bitcoin”. Deze opties zijn vooral gericht op de Amerikaanse consument en zijn voor ons niet interessant.

 • Om bitcoin te ontvangen heb je een ontvangstadres nodig van jouw wallet. Druk op “Receive”. Omdat dit de eerste keer is dat je bitcoin gaat ontvangen vraagt de wallet of je de seed phrase genoteerd hebt. Druk op “yes, I have”.
 • Je krijgt nu een bitcoin adres en QR-code in beeld. Het adres ziet er uit als “bc1qw9w…”. Druk op het adres om dit te kopiëren.

Bitcoin kopen

 • Vul op bitonic.nl in hoeveel bitcoin je wil kopen, of hoeveel euro aan bitcoin je wil kopen. Het minimumbedrag is €10,-. Kies een betaalmethode en druk op “Bitcoin kopen”.

 • In het veld “Uw bitcoinadres” plak je het adres uit BlueWallet. Let op! Een adres kan je beter kopiëren en plakken; intypen is foutgevoelig.
 • Vul een geldig e-mailadres in. Vul het IBAN nummer in dat je gebruikt hebt voor de verificatie. Zet  een vinkje bij de voorwaarden. Druk op “Bitcoin kopen” en voer de betaling uit.
 • Op de bitonic pagina komt een melding te staan wanneer jouw aankoop verstuurd is, dit gebeurd meestal binnen vijf minuten. Vanaf dat moment zal je de bitcointransactie kunnen zien in BlueWallet.

 • In eerste instantie zal de transactie getoond worden met “conf: 0”. Dit staat voor confirmations. Nul confirmations betekent dat de transactie nog niet met zekerheid te vertouwen is. Om deze reden wordt de balans nog weergegeven als nul. Het zal gemiddeld tien minuten duren voordat de conf begint op te tellen. Zodra dit getal op één of hoger staat zal jouw balans ook laten zien dat je bitcoin ontvangen hebt.

 • Vanaf zes confirmations en hoger kan je er op vertrouwen dat de transactie definitief is. Dit zal gemiddeld een uur duren. Vanaf zes wordt de conf teller niet meer weergegeven.

 • Als je bitcoin ontvangt kan je een risico-inschatting maken van de bitcointransactie. Verkoop je bijvoorbeeld een kleinigheid en ontvang je €10,- aan bitcoin, dan zou je de koopwaar meteen kunnen overhandigen aan de koper. Verkoop je daarentegen een auto en ontvang je €10.000,- aan bitcoin, dan is het verstandig om te wachten tot de transactie zes confirmations heeft voordat je de koper laat wegrijden.

Als je deze stappen hebt uitgevoerd ben je nu de trotse eigenaar van jouw eerste beetje bitcoin! Als je op de balans drukt kan je de weergave van je balans aanpassen. Je kan deze laten weergeven in BTC oftewel hele bitcoin, of in sats, waarbij 1 bitcoin gelijk staat aan 100 miljoen sats.

Tot slot kan je de balans ook weergeven in de huidige euro waarde, deze waarde kan schommelen omdat de prijs van bitcoin dat ook doet. Het laatste onderwerp dat we gaan behandelen is hoe je nu daadwerkelijk kan betalen met jouw bitcoin.

Bitcoin versturen

Bitcoin versturen kan je om meerdere redenen doen. Misschien wil je een vriend een klein beetje sturen om te laten zien hoe het werkt, of je doet een bestelling bij een webshop waar je kan betalen met bitcoin.

De manier waarop dit werkt is grotendeels het zelfde. Om bitcoin te versturen zal de ontvangende partij jou een bitcoin adres geven waar jij de bitcoin heen kan sturen.

 • De ontvanger of webshop zal jou een adres en QR-code laten zien. In deze QR-code zit het adres opgenomen en vaak ook het bedrag waar om gevraagd wordt. Omdat we met een smartphone werken is het makkelijker om de QR-code te scannen dan om deze gegevens handmatig in te typen.
 • Open BlueWallet en druk op het blauw vlak. Druk op “Send”.

 • Als je een QR code hebt gekregen dan kan je in dit scherm drukken op “Scan”. Scan de QR-code met de camera, het adres zal automatisch ingevuld worden. Als er geen bedrag in de QR-code zit moet je dit nog handmatig invullen bovenin.
  Als je geen QR-code hebt gekregen maar alleen een adres, dan zal je dit hier moeten invullen bij “address”. Let op! Een adres kan je beter kopiëren en plakken; intypen is foutgevoelig. De hoeveelheid bitcoin die je wil versturen vul je bovenin in.
 • Voor het versturen van een bitcointransactie betaal je transactiekosten. Deze fee is altijd voor rekening van de versturende partij; de ontvanger betaalt niets. De hoogte van de fee bepaalt hoe snel jouw transactie zijn eerste confirmation krijgt, en daarmee hoe snel hij definitief is. Heeft jouw transactie haast, kies dan voor een hoge fee. Kan jouw transactie ook wachten tot volgende week, dan kan je besparen en een lage fee kiezen. De fee kunnen we kiezen door onderin te drukken op “Fee” en het schuifje te gebruiken. De hoogst mogelijke fee in BlueWallet betekent op het moment van schrijven dat je zo’n €0,50 aan transactiekosten betaalt. De laagst mogelijke fee kost je omgerekend €0,02. Als je een fee hebt gekozen druk dan op “Next”.

 • Op de volgende pagina krijg je een overzicht van jouw geplande transactie te zien. Hier kan je controleren of alles klopt. Je ziet hier hoeveel bitcoin je gaat versturen, naar welk adres en hoeveel fee je gaat betalen. Als alles klopt druk dan op “Send now”.
 • Jouw bitcoin is nu onderweg naar de ontvanger. Als het gaat om een webshop zal de website vrijwel direct bevestigen dat je hebt betaald. Als het gaat om een vriend met een smartphone zal ook zijn wallet vrijwel direct bevestigen dat jij bitcoin hebt gestuurd.

In dit artikel hebben we de stappen doorgenomen voor het aanmaken van een wallet, bitcoin aanschaffen,  ontvangen, en bitcoin versturen. We hebben gebruik gemaakt van een wallet app op een smartphone. Een smartphone is relatief veilig voor kleine hoeveelheden bitcoin en praktisch voor dagelijkse transacties.

Wil je meer leren over Bitcoin in een handige cursus? Check dan de Bitcoin Hodl Cursus voor meer informatie.

Lees ook:

Heb je andere vragen? Kom langs op Telegram en we helpen je graag. Of mail naar robin[at]bitcoinmagazine.nl voor meer informatie over de cursus.

Vul het formulier in en reserveer een plekje voor de Bitcoin Hodl Cursus

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!