Waarde van Bitcoin op Lightning bereikt $12,4 miljoen, hoogste niveau ooit

Het bitcoin protocol is open source en dus kun je er aan en op bouwen wat je wil. Zo kun je er ook voor kiezen om Bitcoin (BTC) te tokenizeren door het op Ethereum uit te brengen als Wrapped Bitcoin. Ook zijn er lagen op Bitcoin gebouwd, zoals Lightning en Liquid, waarmee deze BTC verstuurd kan worden.

De laatste weken is er een trend gaande en is het aantal Bitcoin buiten de mainchain aan het toenemen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin via Lightning

De waarde van het Lightning Network bereikte maandag een recordhoogte. Het totaal aan BTC dat in betaalkanalen zit opgeslagen, staat een hoogtepunt van $12,4 miljoen. Deze waarde wordt soms ook wel eens aangeduid als ’total value locked’ (TVL).

De vorige high kwam uit juli 2019. Nu, 405 dagen later, is het oude record eindelijk verbroken. Dit heeft natuurlijk ook te maken met de koers van Bitcoin. Deze staat momenteel 25% hoger dan in juli vorig jaar.

Waarde van Bitcoin op Lightning bereikt $12,4 miljoen, hoogste niveau ooit

Het totale aantal BTC dat op Lightning wordt aangehouden, bedraagt 1.060. Dit getal is dit kalenderjaar met 24% gestegen, maar blijft nog steeds onder het record van 1.105 BTC van begin mei 2019.

Ook het aantal publieke broadcasting nodes neemt gestaag toe. Momenteel zijn er 7.600 nodes (met actieve channels) die met elkaar zijn geconnect door middel van betaalkanalen. Dat is 55% meer dan januari dit jaar.

Je kunt overigens zelf ook heel makkelijk een eigen node draaien met kant-en-klare software van Umbrel, Raspiblitz of MyNode.

Vorige maand was de grootste toename ooit, met 1,581 nieuwe nodes. Dit was een toename van 26%. Meer statistieken over het Lightning Network kun je aflezen op 1ML. Lightning Labs, van de lnd implementatie, liet eerder deze maand weten dat er al 70 bedrijven gebruik maken van hun software.

‘Oplossingen’ buiten Bitcoin

Het mooie van het Lightning Network is dat je afhankelijk bent van de decentralisatie van Bitcoin. Je kunt met deze schaalbaarheidsoplossing terugvallen op de basislaag.

Je kunt er ook voor kiezen om Bitcoin te versturen via Ethereum. Deze Wrapped Bitcoin heeft als voordeel dat je het zou kunnen gebruiken voor DeFi oplossen, áls je dat wilt. Maar daarbij ben je wel volledig aangewezen op de decentralisatie en de eigenschappen van het protocol van Ethereum.

Volgens Messari is er momenteel al een half miljard dollar aan BTC getokeniseerd. Dat komt neer op 0,3% van de totale supply die momenteel in omloop is.

Een derde optie is het gebruik van Liquid. Hierbij vertrouw je op een federatie van beurzen en custodials die samen het netwerk onderhouden. Je kunt via dit netwerk Bitcoin versturen als L-BTC token. Momenteel zijn er bijna 2.600 L-BTC in omloop, volgens het populaire Clark Moody dashboard.

Not your …, not your Bitcoin

Jameson Lopp verwoorde het onlangs nog heel duidelijk. Er is eigenlijk maar één echte Bitcoin, en dat zijn de satoshi’s die enkel werkt vanaf en op de mainchain. Hierbij heb je geen consensus of protocol nodig van een andere blockchain of sidechain.

Daarom rekent hij L-BTC en WBTC niet als echte BTC. Bitcoin die je op Lightning gebruikt, is daarentegen wél afhankelijk van de mainchain van Bitcoin. En daarom ís het Bitcoin, volgens de privacy expert.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning