Bitcoin BTC Oekraïne

In deze landen is Bitcoin (BTC) populair: Oekraïne, Rusland en Venezuela

In bepaalde landen is Bitcoin (BTC) veel populairder dan in andere landen. Nederland staat niet in de top 10, zo blijkt uit de Global Cryptocurrency Adoption Index van Chainalysis.

Bitcoin adoptie

Dat is een marktonderzoeker die data verzamelt op de diverse blockchains. Ze beperken zich dus niet tot Bitcoin alleen, maar hebben in het onderzoek alle grotere openbare grootboeken meegenomen. In totaal zijn er 154 landen in de benchmark, die op basis van vier metrics zijn beoordeeld:

  • on-chain waarde ontvangen per land, gewogen naar gemiddeld vermogen per persoon
  • waarde verstuurd door retail beleggers (transacties onder $10.000 per transactie)
  • aantal stortingen van cryptocurrency’s, gewogen naar aantal internetgebruikers in het land
  • peer-to-peer handelsvolume, gewogen naar gemiddeld vermogen per persoon en aantal internetgebruikers. Deze data is gebaseerd op data van Paxful en LocalBitcoins, de twee grootste peer-to-peer beurzen.

Chainalysis benadrukt dat het om schattingen gaat, want ze kunnen natuurlijk niet het precieze aantal cryptovaluta per land berekenen.

Ze gebruiken de site Similarweb.com om van elke beurs te schatten hoeveel gebruikers uit een bepaald land afkomstig zijn.

Ook erkennen ze dat door het gebruik van VPN-diensten de uitkomsten ook niet precies zijn. Zij denken echter dat deze invloed relatief klein is omdat het om miljoenen transacties gaat en daaruit een bepaald patroon is te ontdekken.

Top 10 landen

Uit deze landenvergelijking rolt een top 10 waar de adoptie van Bitcoin relatief het meeste is. Opvallend is dat de VS het enige westerse land is die in de top 10 eindigt. Ook ontbreken ook grote Europese landen, net zoals Nederland.

Omdat grote volumes vanuit ‘whales’ niet meetellen, eindigen China en de VS lager in deze ranglijst.

Latijns-Amerika

Een van de regio’s waar Bitcoin (en andere cryptovaluta) tractie krijgt is Latijns-Amerika in landen als Venezuela, Argentinië en ook Brazilië. Een drijver is inflatie van hun lokale valuta.

Deze regio is volgens Chainalysis goed voor tussen de 5% en 9% van alle on-chain activiteit wereldwijd.

Bitcoin is interessant als store of value óf als manier om een lokale munt om te zetten in dollars. Daar profiteren marktplaatsen zoals LocalBitcoins, Paxful en Bisq van.

Ze leggen de lat vrij laag. Je kunt ook vouchers omzetten in Bitcoin.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!