Bitcoin Core dichter bij Taproot na belangrijke update Schnorr Signatures

Bitcoin Core is weer een stap dichter bij Taproot. Gisteren deelde ontwikkelaar Pieter Wuillle op Twitter dat  een eerste update voor (een nieuwere soort) digitale handtekeningen is bijgevoegd aan de library.

Taproot en Schnorr

Het gaat om BIP340 die aan de libsecp256k1 bibliotheek is toegevoegd. Het is een belangrijke stap om Schnorr signatures te implementeren. Dit is weer onderdeel van Taproot, een feature waardoor Bitcoin betalingen goedkoper maar voornamelijk meer privacy zullen krijgen.

De update introduceert een experimentele module genaamd “schnorrsig”.

Dat zijn heel wat technische en moeilijke termen achter elkaar. Waar gaat dit nieuws eigenlijk over?

Als je een Bitcoin transactie doet, onderteken je deze met een private key. Dit is onderdeel van een key pair, bestaand uit een publieke en een geheime key. Als je een transactie signeert, gebruik je (zonder dat je het weet) het  het ECDSA, Elliptic Curve Digital Signature Algorithm. En dan specifiek de parameters zoals die zijn opgesteld in Secp256k1.

De update van Bitcoin Core die er aan zit te komen, gebruikt andere soorten digitale handtekeningen, namelijk Schnorr Signatures. En daarbij horen dus andere algoritmes en ook een andere library. En met de toevoeging van BIP340 is daarmee een volgende stap gezet.

Lees meer over de ECDSA en secp256k1 in een uitgebreid artikel waarin we het dieper uitleggen.

Bitcoin en Taproot

Deze Schnorr Signatures zijn een onderdeel van een grotere update met de naam Taproot. Hierin zitten ook MAST’s en Tapscript. Simpel gezegd komt het er op neer dat met Taproot iedere betaling er op de blockchain exact hetzelfde uit ziet.

Of dit nu een multisig transactie is, een normale betaling of het openen van een betaalkanaal voor het Lightning Netwerk. De combinatie van (onderstaande) Schnorr Signatures en MAST biedt dus extra privacy!

De update van gisterenavond betekent overigens niet deze Schnorr Signatures momenteel al live zijn op het Bitcoin netwerk. Maar het is wel een belangrijke stap voorwaarts.

“Met deze samenvoeging kan het pull request dat Taproot aan Bitcoin Core toevoegt veel serieuzer worden genomen”

Ben Carman van Suredbits

De pull request (PR) werd in september 2018 geopend door Jonas Nick van Blockstream. Na bijna twee jaar aan coding en reviews is het eindelijk gemerged.

Er hebben een groot aantal slimme koppen aan deze update bijgedragen, zoals Andrew Poelstra, Greg Maxwell, Pieter Wuille, Ben Carmen, Max Hillebrand, John Newberry, Russell O’Conner en Tim Ruffing. In die twee jaar zijn er 559 comments gedaan op de PR.

De volgende stappen rondom Schnorr is om om te zorgen dat Bitcoin Core ook de nieuwste versie van de libsecp256k1 kan gebruiken. De discussie hierover is inmiddels alweer geopend in PR 19944. Hierdoor moet de client een beroep kunnen doen op de nieuwste versie van de library kunnen doen. Daarmee kan het op Schnorr gebaseerde handtekeningen ondertekenen en verifiëren.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat mee!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!