Bitcoin als wereldmunt? 0,28 BTC geeft je garantie op plek bij rijkste 1%

De kracht van Bitcoin is dat we exact weten hoeveel munten er van in omloop zijn. Dat maakt het ook mogelijk om er leuke berekeningen aan te hangen. Hoe zou een wereld er uit zien met één internationale en mondiale munt?

Bitcoin verdeling

Het protocol van Bitcoin is wat dat betreft erg voorspelbaar: ieder block komt er een beetje nieuwe Bitcoin in omloop. In totaal zal er tot het jaar 2140 een maximum van 21 miljoen BTC in omloop gebracht gaan worden.

Stel je voor dat iedereen ter wereld alleen maar Bitcoin gebruikt. In zo’n utopisch geval zal je deze 21 miljoen Bitcoin moeten gaan verdelen over de huidige 7,7 miljard mensen. Wil je dat recht evenredig doen met een nette verdeling, komt dat neer op 0,0027 BTC per persoon.

Als je de garantie wilt hebben om op dat moment tot de 1% rijkste Bitcoiners te behoren, dien je 0,27 BTC te hebben.

Heb je nu al 0,28 BTC in handen en reken jij je al rijk? Dan is er wel één belangrijk devies: je moet tot die tijd wel kunnen blijven hodlen.

Strijd om de munten

Hoewel dit een iets wat naïeve berekening is, laat dit wel de kracht van Bitcoin zien. Door een limiet op de geldvoorraad heb je de garantie dat jouw koopkracht ten opzichte van andere mensen niet afneemt (door externe factoren, zoals geldontwaarding).

Daarnaast zijn er natuurlijk ook al een heleboel BTC kwijt geraakt, waardoor de daadwerkelijke circulating supply een stuk lager zit. Daarnaast gaat deze gedachtegang natuurlijk ook uit van een hyperbitcoinization.

Zo ver zijn we nog lang niet, als Bitcoin daar überhaupt gaan komen. De cryptomunt heeft momenteel een marktkapitalisatie van ongeveer $200 miljard.  Als je dat alleen al vergelijkt met goud, zien we dat er nog een lange weg te gaan is. De goudmarkt is in totaal namelijk $9 biljoen groot.

De Amerikaanse dollar is momenteel als wereldreservemunt de grootste valuta van de wereld, met een M0 supply van $1,98 biljoen.

Op deze manier kunnen we ook stellen dat MicroStrategy nu 0,18% van de maximale voorraad van Bitcoin in bezit heeft. In de afgelopen maanden kochten ze in totaal 38.250 BTC op. Je zou dus kunnen stellen dat er maximaal 555 bedrijven kunnen zijn die dit ook kunnen doen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens gezellig langs in onze Telegram chat!

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!