bitcoin blockchain

De pijlers van Bitcoin: cryptografie, blockchain en een gedeelde database

Bitcoin bestaat uit enorm veel facetten. Deze onderdelen worden ook wel eens de pijlers van Bitcoin genoemd. Welke zijn het en wat maakt de combinatie van deze aspecten zo bijzonder?

Cryptografie

Ten eerste gebruikt Bitcoin asymmetrische cryptografie waarmee je een key pair kunt genereren. Dit paar bestaat uit twee delen:

  1. private key
  2. public key

Met de private key kun je aantonen dat je de eigenaar bent van Bitcoin die in de blockchain staat, terwijl je met de public key (en de afgeleide adressen) betalingen kunt ontvangen. Als je een private key hebt, kun je daarmee wel de public key achterhalen, maar de weg terug is onmogelijk.

Met deze private key onderteken je vervolgens betalingen die je wilt doen. Maar … je kunt alleen de UTXO versturen waarin een verwijzing is gemaakt naar jouw publieke sleutel.

Bitcoin gebruikt het Elliptic Curve Digital Signature Algorithm (ECDSA). In een eerder artikel hebben we al eens uitgelegd hoe dit werkt.

Bitcoin Blockchain 

Alle transacties worden door miners in een block en in de blockchain gezet. Zo’n block moet aan een aantal voorwaarden voldoen (maximale grootte).

Doordat deze blocken aan elkaar vast komen te zitten, is het niet mogelijk/eenvoudig om een block uit het verleden aan te passen. Daardoor is de betalingsgeschiedenis van Bitcoin immutable, wat betekent voor onveranderlijkheid.

Op verschillende block explorers kun je deze blockchain en informatie hierover uitlezen.

Proof of Work

Om deze blockchain te mogen uitbreiden moet je als miners heel hard je best doen. Dat komt omdat Bitcoin het Proof of Work mechanisme gebruikt. De miner die (door hard te werken) de juiste waarde weet te gokken (door heel veel opties te proberen), verdient daarmee het recht om een block te mogen maken en daarmee transacties te mogen verwerken.

De concurrentie onder deze miners is moordend en doordat ze wereldwijd verspreid zijn en het telkens om een andere miner gaat, is er geen centrale partij die deze betalingen verwerkt (en censuur kan uitoefenen).

 Het maken of printen van nieuw geld is onmogelijk tenzij je hiervoor genoeg arbeid (work) hebt geleverd. Het recht om ‘Bitcoin te maken’ verdien je door je rekenkracht in te zetten.

Gedistribueerd grootboek

Ten vierde wordt de database van alle Bitcoin betalingen, deze blockchain, niet centraal opgeslagen. De distributed ledger technologie is het fundament van het decentrale karakter van Bitcoin. De blockchain van Bitcoin is ongeveer 315 GB groot en wordt op duizenden plekken van de wereld bewaard.

Het grootboek met alle transacties wordt op nodes bijgehouden en gecontroleerd. Doordat deze nodes allemaal dezelfde database bijhouden is het niet mogelijk om vanuit een centraal aspect censuur toe te passen of betalingen terug te draaien.

Niemand is de baas over deze blockchain, en daardoor is iedereen er de baas over. Deze reeks van informatie is verdeeld over een netwerk van nodes die de spelregels controleren.

Peer to peer

Tot slot is Bitcoin peer-to-peer. Satoshi Nakamoto noemde het al zo in de whitepaper:

 A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution. 

Bitcoin is elektronisch geld waarbij je direct naar een andere peer (/persoon) kunt betalen zonder afhankelijk te zijn van financiële institutie.  Iedereen die wil, kan daardoor betalingen doen zónder centrale autoriteit via een netwerk van peers.

Bitcoin bestaat uit een reeks facetten die niet uniek zijn. Maar de combinatie van deze onderwerpen én het netwerkeffect maakt het een unieke combinatie. Wil je meer artikelen lezen die speciaal voor de beginners zijn samengesteld? Kijk dan ook eens naar:

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!