Oostenrijkse ‘AEX-index’ ook aan de slag met Bitcoin (BTC)

De Oostenrijkse aandelenbeurs Wiener Börse komt met een opmerkelijke stap: vanaf vandaag kunnen handelaren aan de slag met een exchange-traded product (ETP) gebaseerd op bitcoin (BTC). Dat maakt het bedrijf bekend in een persbericht.

Geen echte bitcoin

Exchange-traded products zijn financiële instrumenten die een index volgen. In dit geval kun je jezelf als handelaar blootstellen aan de prijsontwikkeling van bitcoin zonder zelf ooit echt bitcoin te kopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat om een ETP met de naam ABTC, die is aangeboden door 21Shares. Zij moeten 100% van de waarde van het product in kas hebben in bitcoin als onderpand.

Er zijn dus indirect wel bitcoin mee gemoeid, maar als koper van het financiële product krijg je geen bitcoin in handen.

Wiener Börse

Wiener Börse wil met deze stap hun klanten de mogelijkheid geven om aan de slag te gaan met de bitcoin prijs. Thomas Rainer, hoofd van de afdeling development, benadrukt dat deze ETP is gericht op ‘ervaren, lokale investeerders’. Maar in principe kan elke klant, professioneel of particulier, in de bitcoin ETP beleggen.

Hiermee hoopt Rainer te laten zien wat een traditionele aandelenmarkt bij kan dragen aan bitcoinhandel. De beurs noteert overigens eenzelfde product met ether in de hoofdrol.

Hany Rashwan van 21Shares benadrukt dat zowel Duitsers, Zwitsers en dus Oostenrijkers aan de slag kunnen op de Weense beurs.

Wereldwijd

Ook in andere landen worden steeds meer opties beschikbaar. In juli van dit jaar noteerde Deutsche Boerse ook een bitcoin tracker.

21Shares bestaat nog geen twee jaar, maar weet dus verschillende grote partijen te overtuigen van hun financiële producten rondom bitcoin. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf nu meer dan $100 miljoen aan assets in beheer.

Een ander voorbeeld van een brug tussen bitcoin en institutionele beleggers is te vinden op de Singapore Exchange (SGX). In samenwerking met het Britse databedrijf CryptoCompare biedt SGX een bitcoin prijsindex aan.

De bedoeling is dat deze prijsindex gebruikt kan worden door andere bedrijven in Singapore om als bron te gebruiken voor hun eventuele producten rondom bitcoin.

Kortom: meer papieren bitcoin op de traditionele markten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETP

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)