Hoe leer ik meer over Bitcoin? Dit zijn de 4 tips voor de beginner

Als je nieuw bent in de wereld van Bitcoin, kan het best lastig zijn om de weg te vinden. Er is veel ruis op de lijn en ook is het buzz gehalte in de markt nog erg hoog.

Tegelijkertijd is Bitcoin niet iets dat vanuit school of de media kant en klaar aangereikt krijgt. Ook is er regelmatig nog sprake van oplichting en fraude zoals phishing via sociale media. 

Hoe moet je dan wegwijs krijgen te midden van al deze afleiding? We hebben een aantal methoden voor jou op een rijtje gezet.

1. Stel jezelf vragen

Het begint bij het verzamelen van kennis. En ervaringsdeskundigen kunnen dit beamen: je raakt nooit uitgeleerd.

Bitcoiners noemen het ook wel de rabbithole, een konijnenhol, waar altijd wel weer nieuwe interessante gangen zijn om in te duiken. En een weg terug is er dan niet meer.

Als je nieuw bent met Bitcoin is het goed om de juiste weg te kiezen. Zorg er voor dat je een aantal vragen kunt beantwoorden. Zoals:

 • Waarom heeft Satoshi Nakamoto Bitcoin in 2008 bedacht?
 • Wat is geld eigenlijk en welke positie neemt Bitcoin in?
 • Waarin verschilt Bitcoin van de euro. Wat zijn de voordelen en de nadelen?
 • Waarin verschilt het van altcoins?

Een mooi uitgangspunt is de whitepaper die Satoshi in 2008 heeft geschreven. Hierin staan in een aantal kantjes de werking en de visie achter Bitcoin uitgelegd. Dit is het puurste stukje Bitcoin dat je kunt lezen.

Als je op zoek bent naar antwoorden op vragen, is het belangrijk dat je kritisch blijft. In al de jaren zijn er veel valse beloften geweest die niet zijn nagekomen. Vragen zoals: hoe decentraal is decentraal eigenlijk? Wie zet de visie uit van een project? Kan iets én snel én goedkoop én decentraal zijn, of is er ergens een trade-off gemaakt?

Je gaat ongetwijfeld verhalen tegenkomen dat Bitcoin traag en log is. Laat je niet van de wijs brengen en lees door over oplossingen, zoals Lightning, batching, SegWit, Taproot en dergelijke.

2. Artikelen, blogs en communities

Op bitcoinmagazine.nl proberen we alle ontwikkelingen te volgen en op een makkelijke manier uit te leggen. Zo hebben we een hele reeks artikelen geschreven waarin we de basisbeginselen uitleggen:

Alle andere uitlegartikelen kun je lezen op onze 101 pagina.

Voordat je überhaupt een account aanmaakt op een handelsbeurs is het goed om eerst een goede basis te leggen. Bitcoin is niet bedacht om jou snel rijk te maken of om mee te speculeren. Duik dus niet direct de grafiekjes in, maar probeer de fundamentals te snappen.

Daarnaast hebben we op Telegram ook een bloeiende community waar je vragen kunt stellen en kunt leren over de ontwikkelingen. Kom vooral eens langs!

3. Bitcoin Podcasts

Als je wat dieper in de rabbithole zit, zijn podcasts echte aanraders. De afgelopen jaren zijn er enorm veel van deze podcasts als paddenstoelen uit de grond geschoten waarin specifieke onderwerpen worden uitgelegd. 

Nederlandstalige podcasts:

 • Hup Bitcoin – onze eigen podcast met daarin de laatste nieuwtjes en updates. Ook hebben we regelmatig extra afleveringen met gasten die specialist zijn op een bepaald onderwerp;
 • De Bitcoin Show – een show over alles wat er in de wereld gebeurt, gekeken vanuit een bitcoin-bril;
 • Satoshi Radio – deze podcast gaat eveneens in op de actualiteiten en ontwikkelingen;
 • Beginnen met Bitcoin – korte afleveringen met een uitleg van de basisaspecten.

Daarnaast zijn er ook een aantal internationale podcasts die erg aan te raden zijn:

4. Bitcoin Boeken

Tot slot zijn er ook een hele reeks boeken aan te raden.

 • The Bitcoin Standard, over de geschiedenis van geld en de levensloop van onze financiële wereld. Vanaf eind dit jaar is het boek ook beschikbaar in het Nederlands.
 • The Little Bitcoin Book, het beschrijft wat er mis is met geld en legt heel simpel uit hoe Bitcoin een oplossing is.
 • The Internet of Money, over een nieuwe infrastructuur voor digitaal geld.
 • Digital Gold, over de begindagen van de industrie.
 • Mastering Bitcoin, waarin Antonopoulos heel diep in gaat op de techniek en de werking van ons internetgeld.

Kom je er na al deze tips niet uit? Dan hebben we dus ook een Telegram waar we jou graag verder op weg helpen. Wees welkom!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!