BTC Bitcoin mining difficulty rate

‘Bitcoin miners kunnen deals aanbieden om geldstromen te verdoezelen’

Onderzoekers van het Blockchain Research Lab in Hamburg komen met een opmerkelijke manier om geld wit te wassen: ‘exclusief minen’. Dat wil zeggen: alleen bepaalde transacties minen, van bijvoorbeeld een bepaald bedrijf of een persoon waar je een deal mee hebt gesloten.

In de paper lichten Dr. Elias Strehle en Lennar Ante hun idee over exclusief minen toe.

Exclusief minen

Een bitcoin transactie komt in de mempool (een soort wachtrij voor transacties) terecht en normaal gesproken pakken miners de transacties met de hoogste beloning voor hen.

Volgens de onderzoekers is het echter ook goed mogelijk dat er ook steeds meer ‘prive kanalen’ worden opgezet tussen bepaalde partijen en een miner of mining pool.

Wanneer zij een block vinden wordt de transactie verwerkt. Een andere miner kan in dit geval deze transactie niet verwerken.

Extra verdienen

Op deze manier zouden bijvoorbeeld grote beurzen of rijke bitcoiners een bepaalde prijs af kunnen spreken met een bevriende miner. Tegenover Decrypt vertelt Strehle dat zij niet de eerste zijn die met dit concept komen, maar dat het nu wel voor de eerste keer op deze manier is onderzocht en is omgeschreven in een academische paper.

Witwassen

Volgens Strehle en Ante kan dit in de praktijk ook worden gebruikt om geld ongezien weg te sluizen. Zo kun je bijvoorbeeld geld witwassen en het geld als transactiekosten versturen om belastingen te ontwijken.

Dit geldt overigens dus niet alleen voor criminelen, maar in de paper wordt dit wel als voorbeeld aangehaald. Wanneer je miljoenen in bitcoin wil witwassen kun je een afspraak maken met een miner en bizar hoge transactiekosten toevoegen voor de transactie.

Vervolgens kan de miner de ontvangen bitcoin naar een beurs sturen om dat bijvoorbeeld te verkopen voor dollars of een andere valuta. Vervolgens gaat dat geld weer richting de verzender van de bitcoin.

Zo is het geldspoor bijzonder moeilijk te volgen. Rich Sanders, CEO van blockchain analisten CipherBlade, laat tegenover Decrypt weten dit soort dingen nog niet in het echt te hebben gezien.

Andere manieren

Een legitiem business idee is bijvoorbeeld het exclusief minen voor beurzen. Denk bijvoorbeeld aan het betalen van een vast bedrag om jouw transacties te verwerken. Zo voorkom je fluctuaties in de transactiekosten. En dat kan weer interessant zijn voor bijvoorbeeld beurzen.

Strehle: ”Ik denk dat dit steeds belangrijker wordt als de block subsidie naar beneden gaat en bitcoin miners opzoek gaan naar andere manieren om hun inkomen te vergroten.”

Het is overigens nog maar de vraag of dit een business model is die we in de toekomst (meer) gaan zien.

Meer weten over mining? Lees dan: Proof of Work: Het consensus mechanisme van Bitcoin (BTC).

Gevaren voor mining

In onderstaande Hup Bitcoin podcast spraken we met Gert-Jaap Glasbergen over de mogelijke gevaren van dominante mining pools. Glasbergen is actief voor de technische universiteit  Massachusetts Institute of Technology, (MIT)

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!