Centrale bankier: ‘Bitcoin is géén betaalmiddel, strenge regels voor stablecoins’

Stablecoins moet aan dezelfde wetten en regels voldoen als fiat valuta zoals de euro en de pond. Dat stelt Andrew Bailey, de hoogste bestuurder van de Bank of England.

Opgericht in 1694 stond de centrale bank van Verenigd Koninkrijk model voor andere centrale banken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bank of England over Bitcoin en stablecoins

Bailey, dit jaar Mark Carney opvolgde, vindt dat stablecoins zoals Tether (USDT) of Libra aan dezelfde regulering onderhevig is als fiat geld. Elke stablecoin moet 100% gedekt zijn door een fiat munt.

In zijn toespraak van vandaag kraakt bij bovendien een noot over Bitcoin.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Cryptocurrency’s zoals Bitcoin zijn ongeschikt gebleken als wereldwijd betaalmiddel. (…) Stablecoin lossen frictie op en vergroten het gebruiksgemak. Maar ze moeten voldoen aan dezelfde standaarden als normaal geld’. [/penci_blockquote]

Hij pleit zowel voor nationale als internationale regels om stablecoins te reguleren.

Privacy

Ook ging hij in op het digitale karakter van stablecoins. Anders dan papier geld is elke transactie te traceren op de blockchain. Een voordeel, zo vindt Bailey, in de opsporing van witwassers en terroristen.

Een van de meest invloedrijke adviseurs op dat anti-witwasregelgeving is de Financial Action Task Force (FATF). In juli kwam dit supranationale orgaan met een onderzoek naar stablecoins. Daarin zijn de volgende varianten meegenomen: Tether, USD Coin, Paxos, TrueCoin, Dai, Libra en Gram.

Overheden zitten namelijk met hun handen in het haar hoe men dit blockchaingeld moet reguleren. Libra, uit de koker van Facebook, heeft aangekondigd haar ambities in te tomen, maar de andere stablecoins zijn relatief ongereguleerd.

Vandaag is bekend geworden dat de voorraad van Tether USDT door de grens van 14 miljard dollar is geschoten. Van deze stablecoin is publiekelijk bekend dat ze voor ~75% gedekt zijn met dollars.

Centrale bankier: 'Bitcoin is géén betaalmiddel, strenge regels voor stablecoins'

Bitcoin: ‘speculatief en risicovol’

Terug naar Bailey. Daar waar zijn voorganger Mark Carney nog wel eens de knuppel in het hoenderhok gooide, blijkt zijn opvolger conservatiever.

Bailey draait ook zijn hand niet om voor een stevige uitspraak. In maart dit jaar gaf hij de waarschuwing: ‘Bitcoin bezitters moeten er rekening mee houden alles kwijt te raken’.

Hij komt met de gebruikelijke argumenten tégen Bitcoin. Allereerst zou Bitcoin géén intrinsieke waarde hebben als asset. Ook ziet hij het als een nadeel dat geen centrale bank de uitgifte van BTC begeleidt.

Tevens is de asset een speeltje van speculanten.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Als je in Bitcoin investeert, wees dan voorbereid om al je geld te verliezen. Dat is mijn waarschuwing’. [/penci_blockquote]

Ook is hij van mening dat het pseudo-anonieme karakter van Bitcoin het mogelijk maakt om financiële fraude te plegen.

Uit diverse onderzoek blijkt dat transacties gerelateerd aan bewezen criminaliteit op ~1% ligt. Bovendien functioneert Bitcoin als betaalmiddel, onder meer door de komst van het Lightning Network.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.