Deze startup wil met toepassing op Bitcoin de notaris overbodig maken

Bitcoin is decentraal geld en de blockchain is een grootboek van betalingen. Een Franse startup gebruikt de Bitcoin blockchain zodanig dat het een notaris overbodig moet maken.

Bitcoin als notaris

Woleet heeft de afgelopen vier jaar in stilte gewerkt aan een document verificatie platform DocuSign. Vorige maand publiceerden ze de front-end van de applicatie. De afgelopen jaren hadden ze al de Application Programming Interfaces (API) voor hun software verkocht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar wat is DocuSign? Het idee is dat je het onomkeerbare en decentrale logboek van Bitcoin gebruikt om juridisch bindende contracten in vast te leggen.

Stel je voor: je koopt een nieuw huis en moet daarvoor een contract ondertekenen. Daarvoor hebben we traditioneel gezien een derde vertrouwenspersoon nodig, zoals een notaris.

Met de Bitcoin blockchain is deze tussenpersoon zo goed als overbodig geworden. Woleet wil met DocuSign een goedkopere en snellere variant bieden. CEO Gilles Cardignan vertelt aan CoinDesk zijn verhaal.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Met DocuSign gebruiken we een digitale handtekening met dezelfde gebruikerservaring als traditionele oplossingen. Met de software-as-a-service applicatie bedienen we hiermee ook de zakelijke markt.”[/penci_blockquote]

Wat biedt Woleet?

Cryptografisch bewijs

Iedereen die bepaalde data moet verifiëren, kan het bewijs leveren met behulp van cryptografische trucjes die iets aantoont over de ondertekenaar en de public key van het document.

Je kunt deze techniek inzetten voor time stamps, elektronische handtekeningen, zegels of digitale ID’s. Microsoft is bijvoorbeeld al bezig om op een soortgelijke manier een digitaal identiteitssysteem te maken.

Woleet verwerkt zelf geen gegevens van klanten. Ze stuurt in de back-end alleen transacties naar de Bitcoin blockchain voor hash-proofs voor klanten.

De documenten verlaten nooit de lokale computer of servers van de klant. Verandert iemand stiekem de inhoud van een contract of document? Dan komt daarmee de cryptografische weergave niet meer overeen met de data in de blockchain.

Volgens de website voldoet de software aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie en zijn de handtekeningen juridisch bindend. De eerste klanten maken al gebruik van de dienst.

Het is niet helemaal een primeur. Het Zwitserse Ledgy kwam in 2018 met een vergelijkbaar idee.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC