Aantal ‘Bitcoin miljonairs’ bereikt de 20.000 na grote prijsstijging

Het aantal Bitcoin miljonairs bereikt een nieuwe mijlpaal. Volgens data van Glassnode zijn er momenteel 20.000 adressen die meer dan $1 miljoen waard zijn. Is dit goed of juist slecht voor Bitcoin?

Bitcoin miljonairs

De laatste keer dat er meer dan 20.000 adressen waren met een waarde van $1 miljoen was in 2018. Vorig jaar kwam het in mei 2019 ook dichtbij deze grens.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het heeft er natuurlijk alles mee te maken dat de Bitcoin koers de laatste maand flink is gestegen. Alleen in de laatste 20 dagen steeg de koers al met ongeveer 31%. Daarmee laat Bitcoin zowel goud als de aandelenmarkten ver achter zich.

Er moet wel een notitie gemaakt worden: het gaat om het aantal adressen. Je kunt als Bitcoiner meerdere private keys genereren en voor iedere key weer tig aan adressen. Wat dat betreft zegt deze statistiek dus niets over het daadwerkelijke aantal mensen die meer dan $1 miljoen aan Bitcoin hebben.

Tel daar ook nog eens bij op dat er veel beurzen en custodials zijn die Bitcoin van klanten in beheer hebben. Hierbij geldt natuurlijk wel: ‘not your keys, not your coins’. Feitelijk mogen deze partijen zich dan geen miljonair noemen.

Momenteel heb je aan 75 BTC genoeg om je tot de groep te mogen scharen.

Rijkenlijst

Je kunt alle Bitcoin adressen rangschikken op basis van de balans. Op deze manier kun je dan een rich list maken met de grootste adressen.

Bovenaan deze ranglijst staat de cold wallet van Huobi. Deze is goed voor 187.502 BTC, wat neer komt op bijna $2,5 miljard! Daarnaast zijn er nog twee adressen met respectievelijk 94.506 BTC en 79,957 BTC, die beide meer waard zijn dan $1 miljard.

De top vijf wordt gecomplementeerd met de cold wallets van de beurzen Binance en Coinbase, met respectievelijk 74.047 BTC en 73.436 BTC.

Waar er 20.000 miljonairs zijn, zijn er 2,769 adressen met een vermogen van meer dan $10 miljoen.

Goed of slecht?

De vraag die hierop al snel volgt, is dit goed of slecht voor Bitcoin? Ten eerste hebben deze whales geen invloed op het protocol en de consensus van het netwerk. Bitcoin gebruik Proof-of-Work waardoor miners rekenkracht moeten inleggen.

Bij een Proof-of-Stake mechanisme zou dat wel anders zijn: dan zijn het de whales die het grootste aandeel hebben over de spelregels van het netwerk.

Daarnaast zou je ook kunnen zeggen dat de ‘vroege vogels’ jaren terug een enorm risico hebben gelopen door Bitcoin te kopen. De tools om risico’s te mitigeren met goede wallets waren er nog niet. Dit leverde indirect een hogere risk-reward ratio op. Is het oneerlijk dat er mensen zijn met veel Bitcoin? In wezen niet: iedereen is en was vrij om toen Bitcoin te kopen of minen.

Om dit als ‘goed’ of ‘slecht’ te classificeren ligt het er maar net aan vanuit welke bril je naar de wereld kijkt. Een aanhanger van het socialisme zal hier een andere visie over hebben dan iemand die het kapitalisme of de vrije markt een warm hart toedraagt.

Cantillon-effect

Aan de andere kant kun je stellen dat het fiat stelsel sinds 1971 juist zorgt voor een grotere kloof tussen rijk en arm. Het welbekende effect, beschreven door Richard Cantillon, beschrijft hoe de geldpers tot ongelijkheid leidt.

Wat denk jij? Zorgt Bitcoin alleen maar voor een grotere kloof tussen rijk en arm? Laat het ons weten in onze Telegram chat.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC