btc bitcoin mining

Bitcoin (BTC) minen weer een stukje moeilijker: +3,6%

De zogenaamde moeilijkheidsgraad voor het minen van Bitcoin (BTC) is weer omhoog gegaan. Met 3,6% om precies te zijn.

Bitcoin netwerk

Miners sturen rekenkracht naar het Bitcoin netwerk om het volgende block te vinden. Dat leidt tot een continue groei van deze hashrate. Met als gevolg dat ook de moeilijkheidsgraad toeneemt.

De moeilijkheidsgraad past zich iedere ~2 weken aan op basis van de voorgaande 2016 blocken. Afgelopen zaterdagmiddag is de difficulty rate weer aangepast.

Dit mechanisme zorgt ervoor dat er elke ~10 minuten een nieuw block gevonden wordt. Zodra er meer rekenkracht naar het netwerk gaat, dan neemt de moeilijkheid toe.

Zodra de hashrate, kalibreert de moeilijkheidsgraad naar een lager getal. In de onderstaande grafiek van Glassnode is een stijging te zien van de gele lijn.

De volgende aanpassing is rond 1 november te verwachten.

Sommigen zien het aanpassenvan de difficulty rate als één van de vernuftigheden van bedenker Satoshi Nakamoto. Het heeft ook een paar voordelen:

  • Een voorspelbare inflatie. Want er komt bij iedere block namelijk 6,25 Bitcoin in omloop. De inflatie zo met enige zekerheid te voorspellen.
  • Bovendien wordt de blockchain niet gigantische groot. Bij géén aanpassing kan er in theorie iedere (pak hem beet) 2 minuten een block kunnen komen. Dat leidt tot gigantische blockchain en komt het decentrale karakter van een openbaar grootboek ook niet ten goede.

In de ogen van Plan B sorteert de moeilijkheidsgraad voor op de spotprijs.

De prijs in euro:

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!