Bitcoin bedrijven in Nederland krijgen meer tijd van De Nederlandsche Bank

Bitcoin bedrijven in Nederland krijgen meer tijd om zich te registreren bij De Nederlandsche Bank (DNB). DNB is toezichthouder van de bitcoinsector in Nederland en heeft in eerste instantie de deadline voor bedrijven op 21 november gezet.

Tot nu toe zijn er echter niet gek veel partijen door de keuring gekomen: Deze Nederlandse Bitcoin bedrijven kwamen door de keuring van DNB.

Regels in Nederland

Aanleiding voor het gewijzigde beleid is onder andere een noodkreet vanuit de industrie. 25 Bitcoin ondertekende een brief voor De Nederlandsche Bank. De bedrijven vinden de gestelde regels te streng en niet haalbaar binnen de termijnen die zijn gesteld.

De minister van Financiën, Wopke Hoekstra, liet eerder deze week weten dat bedrijven niet direct de deuren hoeven te sluiten als ze de deadline niet halen. Er geldt een overgangsperiode voor bedrijven die op korte termijn wel aan de eisen kunnen voldoen.

Cryptowet

De cryptowet zorgt ervoor dat bedrijven die bitcoin kopen, verkopen of vasthouden aan allerlei extra regels moeten voldoen. Zo moeten zijn veel extra klantinformatie verzamelen. Deze data moet vervolgens gedeeld worden als daar om gevraagd wordt door bijvoorbeeld overheden of belastingdiensten.

Ook moeten bedrijven gezamenlijk de toezicht kosten betalen. Naar verluidt gaat dat om 1,7 miljoen euro per jaar in totaal. Die kosten komen nog bovenop de kosten voor bijvoorbeeld een compliance officer en andere mensen die ervoor moeten zorgen dat ze aan alle regels voldoen.

De al bestaande (grotere) Nederlandse bitcoin bedrijven komen hier hoogstwaarschijnlijk wel doorheen. Er valt immers genoeg geld te verdienen in de wereld van bitcoin. Wel is het een extra last voor iedereen (zowel klant als verkoper) én werkt het kleinere bedrijven tegen.

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!