Moeilijkheid Bitcoin mining daalt 16%, grootste dip sinds 2011

Vandaag is de Bitcoin mining difficulty weer aangepast. Het gaat om een tamelijk historische aanpassing, want is maar twee keer voorgekomen dat de moeilijkheidsgraad van het minen dermate veel daalde.

Bitcoin mining

Vergeleken met de difficulty van twee weken geleden, zakte de moeilijkheid van het minen van Bitcoin met iets meer dan 16%. Alleen in 2011 was er een grotere afname dan die van vandaag.

Dit vergt iets meer uitleg. Het Bitcoin netwerk verwerkt betalingen in blocken. Miners vechten met elkaar om het recht om zo’n block te mogen genereren. Dit doen ze door rekenkracht in te leggen. Hoe meer hashrate je als miner inlegt, hoe groter de kans dat hij een block mag maken (en hier de subsidy en reward voor krijgt).

Iedere twee weken (of 2016 blocken) kalibreert het netwerk. Neemt de rekenkracht toe? Dan wordt het voor iedereen iets moeilijker om een block te maken. Haken er miners (tijdelijk) af? Dan wordt het voor de overgebleven miners iets makkelijker.

Het doel is om zo gemiddeld iedere ~10 minuten een block te krijgen, ongeacht de rekenkracht die miners inleggen.

Kalibratie netwerk

Vandaag kalibreerde het netwerk dus opnieuw. De afgelopen weken nam de totale rekenkracht flink af. Op piekmomenten noteerde Coinwarz een rekenkracht van 174 EH/s. De afgelopen weken daalde dit tot soms wel onder de 100 EH/s.

Deze afname van de rekenkracht is te wijden aan het einde van het regenseizoen in China. Het gros van de miners is gevestigd in Sichuan, een provincie die draait op energie van waterkrachtcentrales. In het regenseizoen zijn de elektriciteitskosten erg laag en kun je dus goedkoop minen. Momenteel verhuizen veel miners van hun oude locatie naar nieuwe plekken met goedkope energie, zoals Binnen Mongolië en Xinjian.

Dit is de reden dat de rekenkracht de laatste tijd afneemt. Doorgaans duurt zo’n verhuizing om en nabij de drie weken. De verwachting is dat de hashrate de komende maand weer aantrekt.

In maart dit jaar daalde de difficulty een soortgelijk percentage: 15,96%. Destijds stortte de koers van Bitcoin in, tegelijk met traditionele markten. Daardoor kregen de miners ineens minder dollars voor dezelfde hoeveelheid geleverde arbeid en draaiden ze ineens verlies.

Terug naar 2011

Deze toch wel aanzienlijke daling van vandaag kwam slechts één keer eerder voor. Dit was in 2011, toen de moeilijkheidsgraad met 18% daalde. Destijds vervingen de GPU’s de CPU’s. Het tijdperk van minen met ASIC’s of FPGA’s moest nog aanbreken.

Als we alle periodes bekijken, zien we dat de adjustment 20 keer geen verandering veroorzaakte. In 250 keer van de gevallen nam de moeilijkheid toe. In de overige gevallen daalde de moeilijkheid, net als dat het vandaag deed.

Op Cryptothis kun je live zien hoe het er voor staat met de ‘difficulty era’. Het is al weer de 325e keer dat de moeilijkheid van het minen is aangepast. De oude difficulty zat om en nabij de 20.00 T. Deze is nu dus aangepast naar 16.79 T.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!